Mağdur öğretmen adayları örgütleniyor

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mezun olduktan sonra işsizlik ya da güvencesiz çalışma arasında tercih yapmaya zorlanan mağdur öğretmenler ve öğretmen adayları, Mağdur Öğretmenler Derneği altında örgütlenmek için kolları sıvadı.

Aldıkları bir dizi formasyona ve sertifikaya karşın ataması yapılmayan ?kısmi zamanlı geçici öğretmen? Nihat Aydın, mağdur olan tüm meslektaşlarına seslenerek, ?Ayrım yapmıyoruz. Hak talebi olan herkes gelsin? diyor.

2000'de Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Nihat Aydın, 2 yıl ücretli Türkçe öğretmenliği, 1 yıl ücretli sınıf öğretmenliği yapmış. Aydın, son bir buçuk yıldır da kısmi zamanlı geçici İngilizce öğretmenliği yapıyor. Kısmi zamanlı geçici öğretmenlerin sözleşmeli olarak gösterilmesinden rahatsız olan Aydın, aradaki farkı şöyle açıklıyor: ?Sözleşmeli farklı bir şey. Özlük haklarımız yok. 10 ay üzerinden çalışıyoruz, üç ay ücret almıyoruz, çalışmadığımız gün ücret almıyoruz. 4 gün hasta olma hakkımız var. Sözleşme metninde kira kontratı gibi ve sebep göstermeden feshedilebilir maddesi var. Ben kaç yıldır çalışıyorum hâlâ 90 günü dolduramadığım için SSK'lı değilim.?

Dernekleşmek için geniş bir tüzük hazırlığı içine girdiklerini, yakında kuruluşlarını ilan edeceklerini ve bir de web sitesi kuracaklarını belirten Aydın, tüm öğretmen adaylarına umutlarını yitirmemeleri çağrısında bulunuyor.

?Tribün? itirafı

Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu ve işsiz öğretmen Ayşe Özcan da, 20 bin atamanın içinde adlarının bile geçmediğini, bu durumun nedenini sorduklarında, ?Siz devletin sırtında lüks olursunuz? yanıtını aldıklarını söylüyor. Sadece 2005'in Eylül ayında o zamanki Talim Terbiye Kurulu'ndan bir yetkilinin deyimiyle ?Tribünlere oynamak için? 20 Fransızca, 50 Almanca öğretmeni atandığını hatırlatan Özcan, buna karşılık Din Kültürü ve Arapça alanlarına biner kadro açılmasına anlam veremediklerini ifade ediyor.

2002 yılında Almanca Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Hülya Özcan Keçeci ise sınıf öğretmenliği formasyonu almış, ancak ataması yapılmamış. 40 kredilik İngilizce sertifikası da alan, fakat bu defa da öncelik nedeniyle ataması yapılmayan Keçeci, ?KPSS bir oyalama. Sorular, sınav yapılmaya başladığından beri bir kere bile açıklanmadı. Çok şey dönüyor. Bizim işsizliğimiz onlar için gelir kaynağı oldu? diyor.

Sertifika ellerinde kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Fransızca ve Almanca mezunlarından 40 kredilik İngilizce sertifikası alanlar için atama projesi de bir kandırmacadan öteye gitmedi. İlk atamada sertifika alanlar, puan üstünlüğüne göre, mezun oldukları bölüm gözetilmeden İngilizce öğretmeni olarak atandı. Ancak bu uygulamadan birinci yılın sonunda vazgeçilerek, Fransızca ve Almanca mezunları, dördüncü önceliğe yerleştirildi.

Evrensel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber