Ramazan sonrası beslenmeye dikkat/ Video

Ramazan ayı içerisinde bozulan beslenme alışkanlıklarının, Ramazan ayı sonrasında yavaş yavaş geri kazanılması konusunda uzmanlar dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin öğün sayısının azalmasıyla beslenme düzeni değişti. Ramazan Bayramı'nda normal beslenme düzenine geçilmesi ile fazla yemek yeme isteğini de beraberinde getireceğini kaydeden Trabzon Özel İmperial Hastanesi Diyetisyeni Ayca Yılmaz "Ramazan ayı sonunda birden ve büyük porsiyonlarda besin tüketme mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bayramı rahat geçirmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmeli, eski beslenme düzenine yavaş yavaş geçilmelidir" dedi.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Diyetisyeni Ayca Yılmaz, Ramazan ayı boyunca gün içinde uzun süre aç kalındığını ve metabolizma çalışma hızının yavaşladığını belirtti. Yılmaz, şu önerilerde bulundu:

"Bayramda az ve sık beslenme programı uygulanarak metabolizma çalışma hızı artırılmalıdır. Şeker tadında bayram geçirmek için, güne hafif kahvaltıyla başlayın (peynir, süt, yumurta, salatalık, domates, kepek ekmeği). 3 ara 3 ana öğünden oluşan beslenme programı hazırlayın. Her çeşit besin grubunu tüketin. Tek çeşit beslenme programından uzak durun. Ramazan ayı boyunca oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlığın önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketin. Posalı ürünleri tek başına almak bağırsak hareketlerini yeteri kadar artırmaz. Posanın etkinliğinin artırılması ve Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için günlük 2- 2,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Ramazan ayı boyunca yenen sahur yemeklerinin Ramazan sonrası gece yemek yeme şeklinde dönüştürülmemelidir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma hızının artırılması için sağlıklı beslenmenin yanında, sağlıklı yaşam içinde gerekli olan küçük yürüyüşler yapılmalıdır."

Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz "Bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerekir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata, şeker ve hamur işi tatlıları dikkatli tüketilmeli, küçük porsiyonlar tercih edilmelidir, birden aşırı yüklenme yapılmamalıdır. Ev sahiplerinin misafirperver ve ısrarcı hallerine kanmayın, ikram edilen yiyecekleri belli ölçüde tüketin ama aşırı tüketimden kaçının" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber