'Genel af tartışması tamamen uydurma'

Ergenekon davasında verilen ağır cezalar, Öcalan’ı da serbest bırakacak genel af çıkarmanın yolunu mu açıyor? Bu iddiayı Meclis’teki 4 partinin vekillerine sorduk.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ağustos 2013 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Genel af tartışması tamamen uydurma'

Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'ın da aralarında bulunduğu sanıklara verilen cezalar “genel af” tartışmasını yeniden alevlendirdi. Bu tartışmayla birlikte, İmralı'da hükümlü olarak tutulan Abdullah Öcalan'ı da kapsayacak bir genel af çıkarılması endişesi gündeme geldi. Milliyet siyasi partilere genel af tartışmasına ilişkin görüşlerini sordu...

- Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Ak Parti'nin Öcalan ve PKK'lılara af çıkarmayı düşündüğü, bunun için Ergenekon davasından bu kadar ağır cezalar çıktığı düşüncesi uydurmadır. Kimsenin aklına gelmeyecek senaryolardır. Ama maalesef MHP böyle düşünüyor. Kimsenin aklına gelmeyecek uç şeyler. Ramazan'ın son günlerinde böyle sivri fikirleri hoş görmek lazım.

- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Hak edilmeyen çok ağır cezalara çarptırıldılar. Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişinin terör örgütü lideri olarak hükümeti devirmeye teşübbüsten müebbet hapse çarptırılmasını toplum vicdanı elbette kabul etmeyecektir. Toplum vicdanında af talebinin oluşmasına yol açacaktır. Böyle bir af da herkes için düzenlenir. Böylece İmralı ve KCK'lılar da kapsama girmiş olacak. Öcalan'ın serbest bırakma söylentilerinin bulunduğu bir ortamda böyle bir genel affın psikolojik ortamı hazırlanıyor olabilir. Süreç gösterecek.

- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Zaten amaç ve hedef bu eksende genel affın yolunu açabilecek bir ortam oluşturmaktır. Sözü verilmiş zaten. Bir bakıma Ergenekon davasında ortaya konulan cezaların boyutları, PKK'ya bir genel af çıkarmak için bir tahkimat olduğunu ortaya koyuyor. AKP'nin PKK'ya getireceği af Öcalan'ı serbest bırakacağı konusunda açık şekilde pazarlık masasında mutabakata varılmış bir konudur.

- BDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani: 'Bu şekilde ağır verildi ki önümüzdeki dönemde genel affa kılıf olsun' yorumunu iyi niyetli görmüyorum. Bugün Kürtler, devletle müzakeresinde genel af talebiyle öne çıkmadılar. Genel af talebi söylemimiz olmadı. Sayın Öcalan'ın Nevruz mesajında dediği gibi toplumda helalleşmeden yanayız. Kim kimi ne şekilde affedecek izahı yoktur. Ergenekon kararlarıyla eş zamanlı böyle bir tartışma iyi niyetli değil. Bu iki dosyanın paralel işleniyor olması toplumsal santajdan başka birşey değil. KCK davalar Ergenekon davaralar paralal davalar değil ki, toplumsal şantaj olarak kullanılsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber