Halk Sağlığı Kurumu'ndan beslenme uyarısı

Vatandaşların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2013 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Buzgan, vatandaşların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramı'nda da büyük önem taşıdığı belirtildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Buzgan'ın Ramazan Bayramı'nda beslenme önerilerinin yer aldığı açıklamada, ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, kişilerin bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme isteğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşabileceği vurgulandı.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işlerinin kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğuna dikkati çeken Buzgan, bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmenin sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini bildirdi. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmaması gerektiğini ifade eden Buzgan, bayramda ve bayram sonrası sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

"Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta kurubaklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalı, öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmeli.

-Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemeli. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmeli. Haşlanmış yumurta tercih edilmeli, sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, hamur işi gıdalardan sakınılmalı. Ekmek olarak tam buğday ekmeğinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemeli.

-İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulmalı. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmeli. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermeli.

-Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemli. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalı. Özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber