Yeni ortaöğretime geçiş modelini belirleme toplantısı yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, "2013 yılı, 2012'ye göre, Anadolu türü okul kontenjanlarımızın daha çok artığı ve daha çok öğrencimizin hayallerindeki Anadolu türü okullara yerleşme imkanının olduğu bir yıl durumunda olacaktır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2013 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni ortaöğretime geçiş modelini belirleme toplantısı yapıldı

Türk, bir otelde düzenlenen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün çocukların kendileri için çok değerli olduğunu söyledi.

Öğrencilerin, Anadolu lisesi türü okullara yerleştirilmesini sağlayan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) bu yıl son kez yapıldığını belirten Türk, SBS'ye bağlı yerleştirilmelerin 6 Ağustos'ta açıklandığını hatırlattı.

Kayıtların tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlara yerleştirmelerin devam edeceğini ifade eden Türk, şöyle devam etti:

"Yerleştirmelerde sıklıkla akıllara gelen bir soru var. Anadolu liselerini kazanamayan öğrenciler hangi okullara gitmek durumunda kalacak ve bu öğrenciler meslek liselerine zorla mı yönlendirilecek? 2012 yılı içerisinde SBS'ye giren öğrencilerimizin yüzde 38'i Anadolu türü bir okula yerleşmekteyken, 2013'te SBS'ye giren öğrencilerimizin yüzde 53'ü Anadolu türü bir okula yerleşecek. 2013 yılı, 2012 yılına göre Anadolu türü okul kontenjanlarımızın daha çok artığı ve daha çok öğrencimizin hayallerindeki Anadolu türü okullara yerleşme imkanı bulduğu bir yıl olacak. Bu soruların cevaplarını velilerimiz öğrencilerimiz merak ediylorlar. Bu yıl daha az öğrencinin üzerinde, mesleki ve teknik okullara gitme yükümlülüğü olacak. Ama şunu gözardı etmemek lazım. Sınava giremeyen, girdiği halde yeterli puanı alamayan öğencilerimizin tek seçenekleri meslek liseleri değildir. Bu öğrencilerimiz için meslek liseleri, imam hatip liseleri , çok programlı liseler, özel okullar ve açık gibi beş ayrı seçenek var. Bu da geçen yıla göre kontenjan ve kapasite şartlarımızın iyi olduğu anlamına geliyor."

-"Bu konuda sözü olan herkesin söyleyebileceği bir çalışma platformu oluşturduk"

Milli Eğitim Bakanlığının, bu yıl yapılan son SBS'den sonra öğrencilerin gelecek yıl nasıl bir sistemle okullara alınacağına dair çalışma başlattığını aktaran Türk, bu kapsamda bölgesel nitelikli çalıştaylar düzenleneceğini kaydetti.

Yeni ortaöğretime geçiş modelini belirleme çalıştaylarının 16 ilde yapılacağını belirten Türk, şu bilgileri verdi:

"Çalışmalardan sonra ortaya konan taslak modelin yönü biraz daha belirlenmiş olacaktır. Öyle ümit ediyoruzki okullar açılmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı, 2014'te sınavla öğrenci alan okulların hangi yöntemle öğrenci alacağını kamuoyuyla paylaşacak. Çalışmalarda öğrenci, veli, öğretmen, müdür, il ve ilçe milli eğitim müdürleri yani eğitim camiasının tüm tür ve düzeylerinden katılımcılar var. Bu konuda sözü olan herkesin söyleyebileceği bir çalışma platformu oluşturduk. Toplantı sonucunda ortaya konan modelin daha da geliştirilmesi varsa eksik yönlerinin tamamlanmasını toplantı sonunda görmüş olacağız."

Ercan Türk, yeni ortaöğretime geçiş modelininin toplantıların sonunda belirleneceğini kaydetti.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da bu yıl Anadolu liselerinin kontenjanlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüzde 30 civarında artırıldığını söyledi. Daha fazla öğrencinin Anadolu liselerine girebildiğini belirten Özcan, "Edirne'de bu konuda öğrencilerin mevcut noktada yaşadığmız ya da yaşayacağımız bir sıkıntı görünmüyor. Biz bu konuda tüm hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Her şey yolunda" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber