Konutta, krediyi düşük faizli ile değiştirme olanağı geldi

Haber Giriş : 19 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, konut kredilerinde, tüketicinin yüksek faizli krediyi, düşük faizli yeni kredi ile kapatması halinde alınan yüzde 15'lik kesintiyi kaldırdı

Yüksek faizle konut kredisi alan ve şimdiki düşük faiz oranlarından yararlanamayan tüketiciye müjde geldi. Maliye bankalara gönderdiği bir yazı ile konut kredilerindeki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) muafiyetinin, sonraki kredilerde de geçerli olduğunu bildirdi.

Daha önce, herhangi bir bankadadan kullanılan konut kredisinin, diğer bir bankadan alınan krediyle kapatılmasında veya kredinin YTL'den dövize endeksli krediye, dövize endeksli krediden YTL'ye dönüştürülmesi halinde KKDF kesintisi yapılıyordu. Kredi değişimi aynı bankadan yapılsa bile kesinti geçerliydi.

Maliye'nin tebliği ile kredinin para cinsinin değişimi veya daha düşük fazili kredi ile kapatılması hallerinde KKDF kesintisi olmayacak. Böylece tükecinin konut kredisi maliyeti düşmüş oldu. Ayrıca yüksek faiz döneminde aldığı krediyi, düşük fazili olan kredi ile değiştirerek, faiz yükünü de azaltma imkanı doğdu.

Tadilat kredisi de olabilir
Maliye Bakanlığı, konutun ipotek gösterilmesi şartıyla tadilat ve eklentiler için kullandırılan kredilerde de KKDF'yi de kaldırdı.
Yeni düzenlemeyle birlikte borç transferi ve yeniden yapılandırılması maliyetsiz hale getiriliyor. Böylece faiz oranlarını düşürmek veya vadeyi uzatmak için banka değişterecek tüketici, dosya parası, ekspertiz ücreti ve sigorta primi ödeyerek daha ucuz maliyetle kredi kullanmaya başlayacak. Aynı bankanın kredi faiz indirimlerinden faydalanmak da maliyetsiz olacak.

İki katı faiz vardı
Bilindiği gibi konut kredisi faizleri son dönemde hızla düştü. Şu sıralar yüzde 1 civarında olan faziler bir yıl öncesine kadar bunun iki katıydı. Örneğin yüzde 2 - 3 faizle kredi alan tüketici, bugünkü yüzde 1 civarındaki faizler karşısında zarardaydı. Düşük faizli kredi ile yüksek faizli kredileri kapatmak istemesi halinde faizin yüzde 15'ine denk gelen KKDF kesintisi ile karşılaşıyordu. KKDF'nin kaldırılması ile 10 binlerce kişinin bu olanaktan yararlanabileceği belirtiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber