Roman çocukları topluma kazandırılacak

Roman Çocuklarını Topluma Geri Kazandırma projesiyle yeni bir açılıma imza atan Türkiye Roman Platformu As Başkanı Ali Çalışır, özellikle yeni neslin eğitimlerini kontrol altına alıp sağlıklı ve ülkeye faydalı bir birey olarak geri dönüşümlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Roman çocukları topluma kazandırılacak

Roman Çocuklarını Topluma Geri Kazandırma projesiyle yeni bir açılıma imza atan Türkiye Roman Platformu As Başkanı Ali Çalışır, özellikle yeni neslin eğitimlerini kontrol altına alıp sağlıklı ve ülkeye faydalı bir birey olarak geri dönüşümlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yer alan Şen Mahalledeki yüzlerce roman çocuğu yeni projeyle topluma entegre olması hedefleniyor. Projenin hayata geçerek çalışmaların aralıksız yürüdüğünün altını çizen Başkan Çalışır, hedefleri, projenin amacını ve siyasilerden bekledikleri destekleri anlattı.

Artan zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılıkları nedeniyle gençliğin durumunun sürekli kötüye doğru gittiğini söyleyen Başkan Çalışır, “Lapseki Şen Mahalle Roman Kültürünü Yaşatma ve Geliştirme Derneği olarak gençliğin kötü gidişatına son vermek için bir karar aldık. Lapseki ilçemizde de gençliğimizin çok iyiye gitmediğini gördük. Mahallemizde 8 ila 16 yaş gurubunu bir arada toplayalım. Bunun amacı spor olsun ama bütün etkinlikleri de bir arada yapsınlar. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan nasıl kurtarırız düşüncesiyle bu şekilde başladık. Spor yapmak herkesin istediği rüyası. Biz bu projede önyargılı davranmadan özürlü kardeşlerimizi de dahil ettik. Kurduğumuz takımların antrenörlerinden biri de hem sağır hem dilsiz olmasına rağmen davet ettik. Çocuklarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara ile buluşturmamak için yoğun çaba veriyoruz. Projemizin bir başka önemli noktalarından birisi de çocuklarımız haftanın bir günü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi görüyorlar. Bunun yanında da dışarıdaki topluma da adapte olma dersleri görüyorlar, müzik derslerimiz devam ediyor. Çocuklarımızın yüzde 70'inde okula gitme hevesi başladı” dedi.

MADDİ İMKANLARI GÜÇLÜ DEĞİL

Roman ailelerinin gündelik işçiler olarak çalıştığını ifade eden Başkan Çalışır “ Roman camiasının maddi gücü pek fazla değil. Birçok ailede bu çocuklarımızın babalarının işleri bile yok. Aile bireyleri iyi bir istihdam sağlayamadıkları için çocuklarına pek bir şeyler veremiyorlar. Bizde dernek olarak pek fazla maddi imkanımız olmamasına rağmen çocuklarımız için bunları gerçekleştirebiliyoruz. Biz bütün Lapseki'deki halkımızdan çocuklarımıza maddi ve manevi desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Tabii ki de yerel yönetimlere, siyasilere de büyük işler düşüyor” diye konuştu.

1991 yılında kurulan Kartal spor takımının alt yapısının temellerinin de bu projeyle atıldığına değinen Çalışır, “1991 senesinde kurduğumuz kartal spor takımıyla Lapseki'deki birçok gencimizi bir araya getirmiştik. 1991 senesiyle bu sene arasındaki farka baktığımızda gençliğimiz çok kötüye gidiyor. İnşallah Kartal sporu da en kısa zamanda federe yapıp gençlerimize daha çok hizmet vermeye çalışacağız. Bu risk altında toplum olarak ön yargıya tabi tutulan roman vatandaşları yeniden topluma entegre edebilmemiz için projeyi başarıyla sürdürebilmemiz lazım. Bizim çocuklarımız toplantılarda bana dedikleri şu. Başkanım bizler polis, doktor, öğretmen olmak istiyoruz ve hemşire olmak isteyen kızlarımız var. Tabii ki de bu çocuklarımızın hayali. Ama ne yazık ki orta öğrenimden sonra devlet tarafından fazla desteklenmedikleri için devam etmekte zorlanıyorlar. 15 tane roman çocuğumuz üniversiteye devam edebilmek için burs arıyor. Bizlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devlet eşrafımız da sesimizi duysun ve bizlere katkıda bulunsunlar” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber