Verem ilacını kendin bul, bulamazsan öl

Haber Giriş : 20 Şubat 2006 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır verem tedavisi gören hastayı, "İlacını kendin bul" diyerek taburcu ettiler. Ölümcül verem mikrobu saçan hasta, bir canlı bomba gibi, uçakla, otobüsle kapı kapı dolaşarak ilaç aradı. Bulamayınca ölümle burun buruna gelen Ahmet Düdükçü, hakkını mahkeme yoluyla arayan ilk verem hastası oldu.

AHMET Düdükçü, Türkiye'de kayıtlı 3 bin dirençli verem hastasından biri. 13 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor. Ama bu 13 yıl boyunca uygulanan tedavi, trajikomik hatalarla dolu. 23 yıllık Tüberküloz hastası olan Ahmet Düdükçü'ye 1995 yılında ilaca dirençli tüberküloz tanısı (klasik verem ilaçları ile tedavi edilemeyen ve uzun süreli tedavi gerektiren) konmuş. Hastanedeki tedavisi başarısızlıkla sonuçlanınca, evine ve işine geri dönmesi için taburcu edilmiş. 2005 yılına kadar kaderi ile baş başa bırakılmış. 2005 yılı sonunda ağırlaşan şikayetleri nedeniyle Süreyyapaşa Göğüs ve Kalp Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran hasta, burada yeniden yatarak tedaviye alınmış. Ama sonuç değişmemiş. Yaklaşık bir ay sonra taburcu edilmiş.

Hastanın taburcu edilme gerekçesi çok düşündürücü. Epikriz raporunda, planlanan yeni tedavi için zorunlu olan ilaçların yurtdışından temin edilmesi gerektiği ve hastanın Türkiye Eczacılar Birliği'ne başvurması için taburcu edildiği yazılmış. Kısacası, ölümcül hastaya, "Git ilacını kendin bul!" denmiş.Oysa, yasalara göre Tüberküloz hastasının devlet tarafından ücretsiz muayene edilmesi ve bulaşıcılık sona ermeden toplum içine çıkarılmaması gerekiyor.

Yaşadığı akılalmaz talihsizlikler üzerine Tüberküloz Danışma ve Dayanışma Derneği-TÜDADER'e başvuran Ahmet Düdükçü, Dernek başkanı Dr. Cenk Deliküçük'ün öncülüğünde hukuk savaşı başlattı. Süreyyapaşa Göğüs ve Kalp Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, tüberkülozla mücadeledeki görevini suiistimal ederek halkın sağlığını tehlikeye düşürmek, Verem Savaş Daire Başkanlığı'na ise yetkilerini kullanmamak, denetimin görevini ihmal etmek ve toplum sağlığını hiçe saymaktan, maddi ve manevi tazminat davası açıldı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber