Danıştay: 'Kuran kursları denetimsiz bırakılmaz'

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim müfettişlerinin Kur'an kurslarına ilişkin denetimine son veren yönetmelik maddesinin yürürlüğünü durdurdu.

Danıştay 2'nci Dairesi, Eğitim-Sen'in başvurusu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Haziran 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe giren ve ilköğretim müfettişlerinin görevlerinde yeni düzenlemeleri de içeren "MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği"ne ilişkin kararı verdi.
Mahkeme, yönetmeliğin üç maddesinin iptali ve yürütmesini talep eden davacı sendikanın tüm gerekçelerini haklı buldu.

KUR'AN KURSLARI DENETİMSİZ BIRAKILAMAZ

Mahkeme'nin yürütmesini durdurduğu en önemli madde yönetmeliğin Kur'an kurslarından denetimi kaldıran maddesi oldu. Bakanlık, yönetmeliğin söz konusu 42'nci maddesindeki değişiklikle ilköğretim müffettişlerinin görev alanlarını yeniden belirlerken, 19 görev alanını 7'ye indirmiş, Kur'an kurslarını da denetim dışı tutmuştu. Mahkeme, bu durumun "kamu yararı"na uygun olmadığına dikkat çekerek, maddenin yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında şöyle denildi:

"1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 56'ncı maddesi, eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesinden, denetim ve gözetiminden Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 2/a maddesi de her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilere ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütme, takip ve denetim altında bulundurmak görevini de Milli Eğitim Bakanlığı'na vermiştir.

Bu durumda ilköğretim kurumları arasında sayılan bazı kursları, bazı eğitim merkezleri, okul ve sınıflar ile öğrenci yurtlarının ilköğretim müfettişlerinin görev alanlarından çıkarılması sonucunu doğuran yönetmelik değişikliği, anılan kurumları hiç veya yeterince denetlenememesi gibi bir duruma yol açacağından kamu yararı ve hizmetin gereklerine aykırı olan söz konusu düzenlemede bu nedenle hukuka uyarlık görülmemiştir."

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber