28 Şubat'ta res'en emekli edilen askere de iade-i itibar

Başta başörtülü öğretmenler olmak üzere 28 Şubat mağduru sivil memurlara geri dönüş yolu açılırken, kararname ile res’en emekli edilen askerlerin geri dönüşü için Demokrasi Paketi’ne ek yapılacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Eylül 2013 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
28 Şubat'ta res'en emekli edilen askere de iade-i itibar

28 ŞUBAT MAĞDURU MEMURA DÖNÜŞ İÇİN SON GÜN 1 KASIM

28 Şubat sürecinde disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanlara geri dönme hakkı Temmuz başında Meclis'te çıkarılan yasayla verildi. Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanunun ek 1'inci maddesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan genelgede, “28 Şubat 1997 ila 14 Şubat 2005 tarihleri arasında disiplin cezaları sebebiyle memuriyetten çıkarılılanların geri dönüşleri için 1 Kasım 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar ayrıldığı kuruma veya ilgili mevzuat çerçevesinde atama yapılabilecek diğer kurumlara başvuru dilekçesinin verilmiş olması gerektiği” belirtildi.

Kararname mağduru için yasa

Başörtülü öğretmenler başta olmak üzere süreçte memuriyetlerini kaybedenlerin mağduriyetleri giderilirken, aynı dönemde mağduriyete uğrayan pek çok asker bu düzenlemeden yararlanamayacak ve mağduriyetleri giderilemeyecek. Bu gruptaki askerlerin üçlü kararname ile meslekten çıkarıldıkları, bu kararnamalerin idari yargı denetimine açık olduğu halde dönemin askeri ve sivil yargısının durumu nedeniyle itirazlarının sonuçsuz kaldığı belirtiliyor. Çoğunluğunu 28 Şubat dönemine ait askerlerin oluşturduğu ve sayıları 2 bin 500'ü bulan, görüş ve inançları sebebiyle yargı kararı olmadan meslekten çıkarılan askerlerin mağduriyetlerinin yeni yasal düzenlemeyle giderilmesi planlanıyor.

Hiçbir aftan yararlanamadılar

Bu gruptaki mağdur askerler 1999'da 4455, 2006'da 5525 sayılı Devlet Memurları Disiplin Cezalarının Affını öngören yasalardan da bu askerler yararlanamamışlardı. 22 Mart 2011'de 6191 sayılı yasanın 32.maddesiyle TSK'dan YAŞ kararlarıyla atılanlara hakları iade edildi. Ancak idari yargı denetimine açık kararnameyle ordudan atılanlar kapsam dışında kaldı. Temmuz ayında yapılan 28 Şubat dönemi memurlarına özlük hakkı iadesi düzenlemesinden de bu askerler kapsam dışı tutulduğu için yararlanamadı.

Yeniden yargılama hakkı

AK Parti döneminde YAŞ kararıyla atılan askerler özlük haklarına kavuşurken, kararnameyle re'sen emekli edilmiş 2 bin 500 kişi için formül aranıyor. Bu kapsamdaki mağdur askerler yeniden yargılama yolunun açılmasına yönelik pakete ya da demokratikleşme paketine dahil edilecek. Yapılacak düzenleme ile bu kişilere yeniden yargı yolu açılacak.

Kararlar sözde yargıya açıktı

Res'en Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, “yargı denetimine kapalı idari işlemlerle veya Yüksek Askeri Şura Kararları ile ilişiği kesilenlere” bir takım özlük hakları iade edilmesine karşın, sözde yargı yolu açık idari işlemlerle ilişiği kesilen Kararname mağduru askerlerin söz konusu yasadan yine faydalanamadığını belirterek yapılacak son düzenlemede bunun da yer almasını istedi.


Kaynak: Res'en emekli edilen askere de iade-i itibar - Ekonomi - Star Gazete http://haber.stargazete.com/ekonomi/resen-emekli-edilen-askere-de-iadei-itibar/haber-785280#ixzz2dcDGQ64Y

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber