Cepte numara taşıma bu yıl başlıyor

Haber Giriş : 25 Şubat 2006 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu abonelerinin, telefon numarasını değiştirmeden GSM operatörlerini değiştirmesine olanak sağlayacak düzenleme bu yıl hayata geçecek. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu operatörü değişikliğinde numaranın diğer operatöre aynen taşınabilmesi konusunun bu yıl üzerinde çalışacakları en önemli konu olacağını söyledi.

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu operatörü değişikliğinde numaranın diğer operatöre aynen taşınabilmesi konusunun bu yıl üzerinde çalışacakları en önemli konu olacağını söyledi. Acarer, tüketici mağduriyetlerini önleyecek tedbirleri dikkate aldıklarını, öncelikle teknik altyapının hazır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Telekomünikasyon Kurumu, 2006 yılında izleyeceği iş planını açıkladı. Kurumun bu yıl gündeminde, cep telefonu numaralarının başka operatörlere aynen taşınabilmesi, numara gizlemenin ortadan kaldırılması ve yeni nesil sistemler başta olmak üzere çeşitli konulardaki düzenleme ve yetkilendirmeler bulunuyor.

KANUNSUZ YAYIN İZLEYEN SİSTEM: Acarer, geçen yılın faaliyetleri ve bu yılki iş planlarına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yaptı. Acarer, Milli Monitör Sistemi'nin işletme etkinliğinin artırılması konusunda, 2 yıl önce tamamlanan 36 milyon dolarlık sistemin, usulsüz ve kaçak yayınları izleyebildiğini, sistemin yeni emisyon noktalarının tespitinde etkin kullanılmasını hedeflediklerini bildirdi. Türkiye'deki yaklaşık 24 bin baz istasyonundan yüzde 96'sını denetleyerek kati sertifikalarının verildiğini belirten Acarer, denetimlerin süreceğini, ayrıca radyo ve televizyon vericilerinin ölçümlerine ağırlık vereceklerini ve anten kirliliğini önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

NUMARA GİZLEME: Acarer, cep telefonlarından rahatsız edilmeyi önlemek üzere numara gizlemenin ortadan kaldırılması konusunda da çalışma yaptıklarını belirtti. "Arayanın ne kadar hakkı varsa, aranan kişinin de numarayı görme hakkı bulunduğunu" vurgulayan Acarer, teknik olarak bazı santrallarda değişiklik yapılması, konunun ayrıca hukuki altyapısının oturtulması gerektiğini dile getirdi. Acarer, santrallerin uygun hale getirilmesi için GSM operatörlerinin uyarıldığını ve 2 yıl süre verildiğini, bu sürenin 5-6 ayının geçtiğini, kalan sürede operatörlerin modifikasyonlarını yapmalarını beklediklerini ifade etti.

CE ONAYI: Acarer, elektronik cihazların standartlara uygunluğunu gösteren CE onayının yetkili kuruluşlarca verildiğini ancak Türkiye'nin bu sertifikayı verecek kuruluşu olmayan Avrupa'daki 4-5 ülkeden birisi olduğunu belirtti. Sertifika verecek kuruluşun olmamasının maliyeti artırdığını ve onay alma sürecini uzattığına işaret eden Acarer, Telekomünikasyon Kurumu'nun bunun altyapısını hazırlayacağını söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber