Sivas'ta 'Tartışılan Kütüphane' Başbakan'a iletildi

Sivas'ta İnönü Bulvarı üzerinde yıkımı gerçekleştirilen eski Tekel binasının yerine kütüphane yapılmasıyla ilgili belediye ile AK Parti teşkilatı arasında yaşanan tartışma sürüyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Eylül 2013 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sivas'ta 'Tartışılan Kütüphane' Başbakan'a iletildi

Sivas'ta İnönü Bulvarı üzerinde yıkımı gerçekleştirilen eski Tekel binasının yerine kütüphane yapılmasıyla ilgili belediye ile AK Parti teşkilatı arasında yaşanan tartışma sürüyor. BBP'li Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da ilettiklerini belirterek, "Biz kütüphane olmasın demiyoruz, başka yere yapılsın istiyoruz" dedi.

Sivas'ta kent merkezi projesi kapsamında 2008 yılında yıkılan İl Halk Kütüphanesi'nin yapılacağı yeni yer, kentte tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kent merkezindeki İnönü Bulvarı üzerindeki eski Tekel binasının boşaltılmasının ardından kütüphanenin bu alana yapılması fikri oluştu. Belediye mevcut alana kütüphane yapımının uygun olmadığını belirterek imar izni vermedi. Belediyenin karşı çıkmasına rağmen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve AK Parti'li siyasilerin girişimiyle alana kütüphane yapılmasına karar verildi. Belediyenin imar izni vermemesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alınarak kütüphane projesi uygulamaya konuldu. Belediye Başkanlığı ise bu alanın boşaltılarak, kaleye açılan bir koridor oluşturulup yeşil alan olarak değerlendirilmesi için proje hazırladı. Belediyenin kütüphane yerine karşı çıkması konusuna dahil olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da iki hafta önce kentte bir açıklama yaparak, söz konusu alana kütüphane yapılacağını belirterek belediyenin tutumunu eleştirdi.

"DOĞRU BULMUYORUM"

Bugün basın toplantısı düzenleyen Sivas Belediye Başkanı BBP'li Doğan Ürgüp, söz konusu alan hususunda belediyeye ait imar yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdahalesi ile ortadan kaldırıldığını belirterek, "2300 metrekare bir alan üzerine bir kütüphane yapması konusunda ciddi bir zorlama meydana gelmiştir. Daha önce kent merkezindeki orduevinin kütüphane yapılması gibi bir görüş ve kanat vardı. Bu görüş ve kanat sayın bakanımız ile birlikte oluşturduğumuz bir kanaatti. Bunun için ben burada şimdiki alanda kütüphane yapılmasının doğru olmadığını söylüyorum" dedi.

"MAHALLİ İŞLER YÖNETİCİLERE BIRAKMALI"

'Kütüphaneye gerek yok' gibi bir söylemde bulunmadıklarını dile getiren Başkan Ürgüp, şöyle devam etti:

"Kütüphaneye gerek vardır. Aksi bir söylemimiz olmadı. Bu sözün muhatabı olduğumu düşünmüyorum. Ama kütüphanenin yeri konusunda tartışma doğaldır. Sayın bakanımız ülkemizin Milli Savunma Bakanı'dır. Değer verdiğimiz bir hemşehrimizdir. Böyle bu tür mahalli işler ile uğraşmaktansa mahalli işleri mahalli yöneticilere bırakıp daha genel işlere bakmanın doğru olabileceğini düşünüyorum. Tüm kütüphanelerin şehir merkezinde olduğu doğrudur. Bizim önerdiğimiz yerlerde şehir merkezidir. Burada karşılıklı değil de tek taraflı bir yaptırıma girildi. Bunu kabul etmediğimi her zaman söylüyorum."

"BAŞBAKAN'DAN CEVAP BEKLİYORUZ"

Kendilerinin de daha önce bu alana kültür merkezi yapmak istediklerini ancak bu fikirlerinden vazgeçtiklerini belirten Ürgüp, "Burada yapılacak olan yapı hem otoparkının olmayışı, içerisinde sosyal donatıların oluşu kütüphaneden ziyade kültür merkezini andıran bir yapıdır. Bu yoğunluğu kaldırmaz. Bunun bir vebal olduğunu düşünüyorum. Sevap var ise sevabı da, vebal var ise vebali de bana ait değil diye düşünüyorum. Bu işin var ise sevabı başta sayın bakanımız olmak üzere işin taraflarına aittir diye düşünüyorum. Hiçbir şekilde bu sevaba ve vebale ortak değilim. Bu projede hiçbir şekilde benimle konuşulmadı. Oysa ben kurumların en iyi anlaştığı belediye başkanı olduğumu iddia ediyorum" dedi.

Konunun mahkemeye intikal ettiğini ve henüz kütüphanenin temelinin atılmadığını belirten Ürgüp, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da bilgilendirdiklerini ve cevap beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber