İznik çinisi Kore televizyonunda

Dünyaca ünlü İznik çinisi Kore televizyonu MBC TV ekibi tarafından haber yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2013 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İznik çinisi Kore televizyonunda

Dünyaca ünlü İznik çinisi Kore televizyonu MBC TV ekibi tarafından haber yapıldı.

Güney Kore MBC TV Ekibi ise, dünyaca ünlü İznik Çini'si hakkında yaptıkları bu programı hem Pohang halkına hem de, tüm Kore halkına izlettirerek, Türkiye'nin en önemli el işini tanıtmış olacaklarını söylediler. Güney Kore Pohang mbc televizyonundan muhabir Lee Kyuseol, kameraman Choi Bosik'ten oluşan ekip, 2013 İstanbul Gyeongju Dünya Kültür Expo etkinliğin çekimi için geldikleri Türkiye'de, İznik Çini'si hakkında da geniş bir haber çalışması gerçekleştirdiler. Türkiye'nin değişik kültürleri hakkında röportaj ve kısa haber çalışmaları gerçekleştiren Güney Kore kanalı, ünü dünyaya yayılan İznik Çini'si hakkında da üretimin her aşamasını haber olarak işledi. İstanbul'daki önemli camiileri süsleyen İznik Çini'sini Korelilerle tanıştırmak isteyen muhabirler, Koreli fotoğrafçı Choi Shiwoon'un eşliğinde İznik Çini Eşref Eroğlu Sanat Evi'nde çekimler yaptı.

İZNİK ÇİNİSİ KORE TV'LERİNDE

Çekimlerde Kore Ekibine İznik Çini Eşref Eroğlu Sanat Evi'nden, Çini'nin Sultanları olan Mesude Aslıhan Eroğlu Sürük, Şule Eroğlu ve Selcen Eroğlu eşlik ederek bilgiler aktardılar. Kore mbc TV ekibi, Pohang şehrinin şimdi devam eden kültür exposunu yakından takip eden Kyeongjunun komsu şehri olduğunu ifade ederek, “Pohang dünyanın en büyük demir çelik fabrikası olan Posco'yu yapan şehirdir. Sanayi kadar da kültürlerle de ilgilenen Pohang halkına ve tüm Kore halkına Türkiye'nin en önemli elişi olan İznik Çinisini tanıtma mutluğunu yaşadık” dediler.

Kore TV ekibine İznik Çinisi'nin üretim aşamaları titiz şekilde anlatan Selcen Eroğlu, İznik Çini'sinin kuartz denilen bir hammaddeden yapıldığına dikkat çekerek, “İçerisinde karolarda yüzde 85-90 oranında tabak ve dik mamullerde yüzde 65-70 oranında kuarts bulunmaktadır. Niye kuartz İznik çinisinde var? Diye sorarsanız, İznik'te tatlı su kaynakları fazla olduğu için kuartz saf ve temiz olarak çıkmaktadır. Bünye içerisine ne kadar kuartz girerse mukavemeti o kadar çok artar. Fakat şekillendirilmesi zor bir hammaddedir. Karolar tek tek tahta kalıplarda tabak ve dik mamuller torna ve alçı kalıplarda döküm ile şekillendirilmektedir. Ürünler kuruduktan sonra üzerine boza kıvamında kuarts ve türevlerinden üretilmiş bir sıvı ile kaplanır. Buna astar denir. Astar ise boya ve konturu tutmayı sağlar. Kaplanan mamüller 900 c ilk pişirim uygulanır. Pişmiş bisküviler çizim ve boyama aşamalarına yollanır. Çizilmiş ve boyanmış ürünler sır veya sırça denilen üzerindeki camsı tabakayı oluşturan sıvı ile kaplanır. Ardından 900 c de tekrar fırınlanır. 1 m3 lük fırının A dan Z ye oluşum süreci 3 ay olup her bir parça 21 aşamadan geçer” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber