Vergi dairesindeki memurların çalışma temposuna ilişkin araştırma...

Haber Giriş : 02 Mart 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'daki vergi dairelerinde yapılan araştırmaya göre, bir memur günde ortalama 56 evrak hazırlayıp imzalarken, bu sayı yılda 12 bin 300'ü buluyor. Bir şef, bir evrakı ortalama 48 saniyede imzalıyor

VERGİ gelirlerinin miktarı ve şekliyle ilgili tartışmalar devam ederken, Türk Büro-Sen'in yaptığı bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Sendika tarafından Ankara'daki vergi dairelerinde yapılan araştırmaya göre, bir memur günde ortalama 56 evrak hazırlayıp imzalarken, bu sayı yılda 12 bin 300'ü buluyor. Dosya sayısına göre bir şef, kimi zaman trilyonluk konuların da bulunduğu evrakı ortalama 48 saniyede imzalıyor.

Yılda 220 iş günü çalışan vergi dairesindeki memurların çalışma temposunun araştırıldığı çalışmada şeflerin durumu tartışma yarattı. Ortalama her şefe 8 memurun bağlı bulunduğu ve bunların hazırlayıp imzaladığı tüm evrakın tekrar kontrol edilmesinden şeflerin sorumlu olduğu belirtilirken, bu şekilde bir şefin elinden günde ortalama 445 evrak geçtiği belirlendi. Bir şefin, yıllık imza attığı evrak sayısı ise 98 bini buluyor.

Hata olmadan zor

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamuda çalışan memur sayısının yetersiz olduğunu ve bunun en açık örneklerinden birinin de vergi dairelerinde yaşandığını savundu. Vergi dairelerinde bir memurun, her gün ortalama 2 saatini mevzuat takibi, mükellefe ve üst makamlara bilgi verme, istatistik hazırlama gibi işlere ayırdığını kaydeden Yokuş şöyle konuştu:

?Vergi dairelerindeki memurlar, mesaisinin kalan 6 saatinde dosyalarla uğraşıyor. Bir memurun ortalama 56 evraka imza atması, 6 dakika 25 saniyede bir evrakı hazırlayıp, imza atması demek. Bu bir memur için çok ağır bir yük. Ortalama bir sayfalık yazı 3 dakikada anlaşılır bir şekilde okunabilirken, bu kadar bir süre içerisinde hata yapmadan yazılması, imzalanması çok zor bir durum. Bir şef ise günde 445 evrakı kontrol edip, imzalıyor. Yani her 48 saniyede bir evraka imza atıyor.?

Ödemelere imza atıyorlar

Vergi dairelerindeki çalışanların sorumluluklarının her geçen gün arttığını, buna karşın yöneticilerin hala memur fazlalığından bahsettiğini belirten Yokuş, ?Vergi dairelerinde çalışan memurlar trilyonlara varan ödemelere imza atıyorlar. Bu memurları böylesine ağır iş yükünün altına sokmak doğru değil. Başta vergi daireleri olmak üzere, bu denli yoğun çalışan yerlerdeki çalışan sayısı arttırılmalı? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber