Kamu ihale mevzuatı değişiyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunlarında değişiklik öngören yasa taslağına son şekli veriliyor.

Alınan bilgiye göre, yürütülen çalışmalarda, Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı ilk metinde yer alan KİT'ler ile BİT'lerin kanun kapsamı dışına çıkarılması fikrinden vazgeçildi.

Taslakta öngörülen düzenleme ile KİT'ler ve BİT'lerin mevcut uygulamada istisna kapsamında yer alan mal ve hizmetleri, ilgili kuruluşların talebi üzerine Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek. Alım sürecinde uygulanacak esas ve usuller de, ilgili idare tarafından tespit edilecek ve buna ilişkin düzenlemeler de Resmi Gazete'de yayımlanacak.

AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Taslak, ihale mevzuatındaki en önemli sorunlardan biri olarak gösterilen ''aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi'' yönteminde de değişiklik öngörüyor.

Buna göre, ihale komisyonu, ''mal ve hizmet alımı'' ile ''yapı işlerine'' ilişkin şu değerlendirmeleri yapacak:

- Mal ve hizmet alımları: Komisyon, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edecek. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden, önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları, yazılı isteyecek.
İhale komisyonu, yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirecek. Değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilecek.

- Yapı işleri: İhale komisyonu, teklifler ve yaklaşık maliyet esas alınarak Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre, aşırı düşük teklif sınır değeri ve teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edecek.

Aşırı düşük tekliflerden, sınır değerin üzerindeki ilk teklif tutarına göre sınır değere daha yakın olduğu tespit edilenlerin dışındakiler ile sınır değere yakınlığına bakılmaksızın bu değerin yüzde 10'undan daha düşük olduğu belirlenenler, herhangi bir incelemeye tabi tutulmaksızın değerlendirme dışı bırakılacak.

Sınır değerin altındaki diğer tekliflerin en düşüğünden başlamak üzere, bu teklif sahiplerinden ihale üzerlerinde bırakıldığı takdirde, ''aşırı düşük teklif sınır değeri ile teklif ettikleri tutar arasındaki farkın tamamı kadar'' ek kesin teminat istenecek. Bu koşulu kabul etmemeleri halinde, isteklilerin teklifleri reddedilecek.

Yapım işlerinde, ihalenin ek kesin teminat vermeyi taahhüt eden isteklinin üzerinde bırakılması durumunda da, istekliden ilave ''ek kesin teminat'' talep edilecek.

KİK'İN İNCELEME YETKİSİNE SINIRLAMA

Taslakla, Kamu İhale Kurumu'nun, ihalelerle ilgili şikayetleri inceleme yetkisine de sınırlama getiriliyor.

Öngörülen düzenlemeye göre, ilgili idare, şikayet başvuruları üzerine gerekli incelemeyi yapacak. Kamu İhale Kurumu da itirazen şikayet başvurularını, ''başvuru sahibinin iddiaları ve idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlarla sınırlı'' olmak üzere inceleyecek.

İdareler ve ihale komisyonları, ihalelerin yasaya uygun yapılması konusunda aday veya isteklinin yanı sıra ''istekli olabileceklere'' karşı da sorumlu kabul edilecek. Böylece ''ihale veya ön yeterlilik dokümanını satın almış gerçek ve tüzel kişiler'' de şikayet ve itirazen şikayet başvurusu yapacak.

İdari başvurular üzerine ihaleyi yapan idare ve KİK tarafından, gerekçeli olarak ''ihalenin iptali'', ''düzeltici işlem'' ya da ''başvurunun reddi'' kararlarından biri verilecek.

SÜRELER KISALTILIYOR

Taslak, şikayet başvuruları ve değerlendirme sürecini kısaltmayı da öngörüyor.

Buna göre şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla, bu işlem veya eylemlerin farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen 15 gün yerine 5 işgünü içinde yapılacak.

İdare, mevcut uygulamada 30 günde aldığı gerekçeli kararı da 5 günde tamamlayacak.

Sonuç, ilgili taraflara karar tarihini izleyen 3 gün içinde tebliğ edilecek.

Belirtilen süre içinde karar alınmaması veya kararın uygun bulunmaması durumunda başvuru sahibi, kararın tebliğini izleyen 5 gün içinde KİK'e ''itirazen şikayet'' başvurusunda bulunabilecek.

İTİRAZEN ŞİKAYET BAŞVURUSU İÇİN TEMİNAT

Taslakla, ''itirazen şikayet başvuru hakkının kötüye kullanılmasını engellemek ve temelsiz başvurular nedeniyle ihale sürecinde yaşanan gecikmelerin önüne geçebilmek'' için itirazen şikayet başvurusunda bulunacaklara teminat yatırma zorunluluğu getiriliyor.

Buna göre, Kurum'a itirazen şikayet başvurusu yapacak aday, istekli veya istekli olabileceklerin, ihale için teklif ettikleri tutarın onbinde 5'i oranındaki ''nakdi teminatı'' idarenin hesabına yatırmaları gerekecek.

İhale ve ön yeterlik dokümanı ile ön yeterlik değerlendirilmesine yönelik başvurularda da 256 YTL teminat yatırılacak.

Süresi içinde teminatın yatırılmadığı durumlarda, idare herhangi bir teyit işlemine gerek kalmaksızın ihale işlemlerini sürdürerek sözleşmeyi imzalayabilecek.

Kurumca itirazen şikayet başvurusunun reddine karar verildiği durumlarda teminat idarece gelir yazılacak. Diğer durumlarda kararın idareye tebliğ tarihini izleyen 10 gün içinde başvuru sahibine iade edilecek.

YILLARA YAYGIN İHALE

Taslağa göre, süreklilik arz eden temizlik, güvenlik, yemek servisi, personel servisi, personel taşıma gibi ''hizmet alımları'' ile akaryakıt, gıda gibi ''mal alımları'', toplam süresi 2 yılı geçemeyecek biçimde ve birden fazla yılı kapsayacak şekilde ihale edilebilecek.

İlan masraflarının azaltılması için yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bunu aşan ihalelerle ilgili yerel gazetelerde yayımlanması gereken ilanlar kısa duyuru şeklinde yapılacak. Duyuruda, ihaleye ilişkin temel bazı bilgilere yer verilecek ve detay için Kamu İhale Bülteni'ne atıfta bulunulacak.

Ayrıca idareler, yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bunu aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteni'ne ücretsiz ''ön ilan'' verebilecekler.

Bülten'de yayımlanan ilanlar için Kamu İhale Kurumu'nun belirlediği ilan ücretleri de, Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber