Kapıkule gümrüğünde 3 ay çalışan köşeyi dönüyormuş

Haber Giriş : 03 Mart 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule gümrüğündeki rüşvet rantının büyüklüğünü gümrük memurları arasında geçen telefon konuşmaları ele veriyor.

İddianamede yer alan bir telefon görüşmesinde Gaziantep'ten geçici görevle Edirne'ye gelmek isteyen gümrükçüye Kapıkule'de çalışan kişi tavsiyede bulunuyor: 3 ay Edirne'de kalsan sana yeter. Düzlüğe çıkarsın.

Edirne Cumhuriyet Savcılığı, Emniyet Müdürlüğü tarafından Kapıkule Sınır Kapısı'na yönelik gerçekleştirilen ?rüşvet' operasyonu kapsamında tutuklanan 60 gümrük muayene ve gümrük muhafaza memuru hakkındaki iddianamesini hazırladı. Dava açılması amacıyla mahkemeye gönderilen iddianamede sanıklar hakkında ?rüşvet ve irtikap suçu işlemek için örgüt kurmak' suçundan 7 ile 16 yıl arasında hapis cezası isteniyor. İddianamede sanıkların kendi aralarındaki ilginç telefon görüşmeleri de yer alıyor. Savcılık iddianamesinde, gümrük muayene ve gümrük muhafaza memurlarının sınır kapısından giriş çıkış yapan araçlardan yaptıkları işlem karşılığı zorla para aldıkları ve bu toplanan paraların mesai bitiminde kıdemli memur gözetiminde ?adil bir şekilde' pay edildiğinin kamera görüntüleri ile de tespit edildiğine dikkat çekiliyor. İzlenen kamera görüntülerinde yüzlerce rüşvet görüntüsü tespit edildi. Gümrük memurlarınca toplanan paraların örgütün lideri oldukları iddia edilen Gümrük Muhafaza kısım amirleri Zeki Bolatçı, Gümrük Muhafaza kısım amir vekilleri Erol Çuna, Muhittin Yıldırım, Şevket Kayıran, nöbet vardiyasında kıdemli olarak görev alan Gümrük Muhafaza memuru Cemil Ateş, Gümrük Muayene memuru Nihat Demir ve Münir Nuray tarafından tasnif edilerek paylaşıldığı savunuluyor. Kamera görüntülerine göre Kapıkule'de uzun süreden beri görev yapan memurlar, yeni atanan stajyerlere, gelen yolculardan nasıl rüşvet alacakları konusunda eğitim veriyor. Kıdemli memur, nasıl para isteneceği, aldığı rüşveti nasıl ve nereye koyacağı konusunda yeni memuru ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriyor.

Gümrükçünün tercihi Kapıkule'de çalışmak

Yaz aylarında diğer sınır kapılarından Kapıkule'ye geçici görevle gelmek isteyenlerin çokluğu dikkat çekiyor. Gaziantep'ten Kapıkule'ye gelmek isteyen gümrük muayene memuru Serdar Kondu ile Kapıkule gümrük muayene memuru Münir Nuray arasındaki telefon görüşmesi şöyle:

M.N.: Zaten 3 ay Edirne'de kalsan sana yeter. Bak zaten 3 ay gel buraya, üç ay zaten seni düzlüğe çıkarır. Gelince de seni direkt zaten şeye verir anında.

S.K.: Tabii canım.

M.N.: Anında salona verir abi adam dört gözle bekliyor zaten. Benim grup da eksik zaten, var ya süper olur şerefsizim.

S.K.: Tabii canım.

M.N.: Üç aylık geçici görev diyecek abi, bitti.

S.K.: Tabii. Biter abi iş. Yeter bize, o çok yeter, artar bile o süre.

M.N.: Bursa'dan önceki dönem burada geçici görevli çalışanlardan şimdi tekrar devridaim yapmış iki kişinin şeyi geldi, yine biri İpsala'ya başladı, birisi de bilmem nerede, yok abi, kesin biter senin işin, o zaman üç aylık yaptırıyoruz abi.

S.K.: Tamam.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber