Danıştay'ın mecburi hizmeti durduran kararı yüzünden bin hekim işsiz kaldı

Haber Giriş : 06 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın zorunlu hizmet genelgesini durdurması şubat ayında atama bekleyen yaklaşık bin hekimi mağdur etti.

Bakanlık kura listesi belirlenen uzman ve pratisyen hekimlerin atamalarını karar uyarınca yapamadı. Bu karar sadece atama bekleyen doktorları değil, Doğu'da sağlık hizmeti bekleyen vatandaşı da etkiledi. 3 aydır atama bekleyen kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Birkan Akbulut'un mecbur kaldığı için yeşil karta başvurması, Danıştay kararını tartışmaya açtı. Bakanlık yetkilileri, suçu zorunlu hizmetin durdurulması için Danıştay'a başvuran Türk Tabipler Birliği (TTB)'nde bulurken, Akbulut, Danıştay'ın kararını haklı buldu.

TTB, zorunlu hizmetin durdurulması için Danıştay'a müracaat etmişti. Danıştay 5. Dairesi şubat ayında mecburi hizmeti Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bularak Doğu hizmetini düzenleyen Başbakanlık genelgesini durdurmuştu. Sağlık Bakanlığı da bu karar uyarınca 17 Şubat'ta Doğu'da görevlendireceği yaklaşık bin hekimin atamasını yapamadı. Mecburi hizmet ataması en son Aralık 2005'te yapılmıştı. Bu tarihten sonra atama bekleyen hekimler Danıştay'a takıldı.

Genelgeyi durduran Danıştay, ayrıca zorunlu hizmet yasasını, iptal edilmesi talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. Birkan Akbulut, asistan olarak çalıştığı Hacettepe Üniversitesi ile 3 ay önce ilişiğinin kesildiğini söyledi. Üniversitede 1.350 YTL maaşla çalıştığını ifade eden Akbulut, bin hekimi mağdur eden Danıştay kararının haklı olduğunu ileri sürdü. TTB'nin haklı gerekçelere dayanarak Danıştay'a müracaat ettiğini belirten Akbulut, sorumluluğun bakanlıkta olduğunu iddia etti. 9 ay önce evlendiğini belirten Akbulut, 450 YTL kira verdiğini ve eşinin 7,5 aylık hamile olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi, zorunlu hizmeti 8 Mart'ta görüşüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise önceki gün 8 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'nin zorunlu hizmet yasasını görüşeceğini ve kendisinin heyete sözlü bilgilendirmede bulunacağını söylemişti. Mahkeme heyeti, Bakan Akdağ'ı dinledikten sonra mecburi hizmet konusundaki kararını açıklayacak. Bakanlık ise yasanın iptal edilmesi durumunda yeni bir yasayı beklemeden Meclis'e gönderecek. Bakanlık, Danıştay'ın aykırı bulduğu maddeleri düzelterek zorunlu hizmet uygulamasına devam edecek. Danıştay'ın kararına itiraz eden ve yasayla ilgili kararı bir an önce vermesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Bakanlık, bu girişimlerinden sonuç alamazsa, yasayı tekrar Meclis gündemine taşımayı planlıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber