YYÜ genel sekreter yardımcısı Arpalı intiharına kovuşturma yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2006 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın intiharıyla ilgili kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Kararda, CMK'nın 172/1. maddesi gereğince "Kamu adına kovuşturma yapmaya yer olmadığı" belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Arpalı'nın 13 Kasım 2005'te tutuklu bulunduğu Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki ölümünden sonra Diyarbakır Adli Tıp Kurumu tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'ne gönderilen Arpalı'nın iç organları, göz sıvısı, doku ve kan örnekleri üzerinde yapılan inceleme tamamlandı.

Morg İhtisas Dairesi'nce hazırlanan 13 Şubat 2006 tarihli raporda, "Kanda alkol (metanol-etanol), uyuşturucu ve uyutucu madde bulunmadığı, iç organlarda yapılan sistematik toksikolojik analiz sonucunda ise aranan maddelerin bulunmadığı, kişinin boynunda yükselici ve yüzeyselleşici vasıfta telem tespit edildiği ve ölümünün ası sonucu ve kişi canlı iken gerçekleşmiş olduğu" belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı da Diyarbakır ve İstanbul Adli Tıp kurumlarının yapmış olduğu incelemeden sonra intihar ettiği kesinleşen YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Arpalı'nın ölümüyle ilgili kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Arpalı'nın, olay günü çamaşır yıkayacağını söyleyerek koğuşun banyosuna girdiği ve musluk suyunu açtıktan sonra yerden 220 santimetre yükseklikteki metalden yapılma sıcak su borularına bağladığı çamaşır ipine kendini asmak suretiyle intihar ettiğinin vurgulandığı kararda, görgü tanığı olarak YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile diğer koğuş arkadaşlarının da ifadesine yer verildi.

SON KONUŞTUĞU KİŞİ, REKTÖR AŞKIN

Enver Arpalı'nın intiharından önce havalandırmaya çıktıklarını ve kendisiyle sıradan konulardan konuştuktan 20 dakika sonra koğuşa döndüklerini belirten Rektör Aşkın'ın ifadesi şöyle:

"Koğuşa döndükten sonra ben televizyon izlemeye başladım, Enver Arpalı ise bir süre ayakta gezindikten sonra dolabını açtı. Ancak banyoya girdiğini fark etmedim. Banyoya girdiğini bizimle aynı koğuşta kalan Serdar Osman'ın söylemesi üzerine öğrendim. Arpalı zamanında banyodan çıkmayınca Serdar Osman'a banyoya bakmasını söyledim. Serdar banyoya girdikten sonra telaşla dışarı çıkarak bir şeyler söyledi.

Banyoya girdiğimde Arpalı'yı yerde yatar vaziyette gördüm. Bende titreme ve bayılma başladığı için avluya çıktım, gerisini tam olarak hatırlamıyorum.

Arpalı'nın koğuşta hiç kimseyle bir sorunu yoktu, aklı sürekli hakkındaki soruşturmayla meşguldü." Tanık ifadeleri, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu otopsi sonucu, İstanbul Adli Tıp Kurumu uzmanlık raporu ile olay yeri inceleme raporlarının yer aldığı kararda Arpalı'nın intiharı sırasında teşvik eden ya da yardımcı olan kimsenin olay yerinde bulunmadığı, 5271 sayılı CMK'nın 172/1. maddesi gereğince "Kamu adına kovuşturma yapmaya yer olmadığı" belirtildi.

Kararda, Arpalı'nın eşi ve mirasçılarının, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunabileceği de ifade edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "Haksız Ekonomik Çıkar Sağlamak Amacıyla Suç Örgütü Kurmak, İhaleye Fesat Karıştırmak ve Resmi Evrakta Sahtecilik" suçlarından 11 Temmuz 2005'te tutuklanarak cezaevine konulmuş ve 13 Kasım 2005'te cezaevinde girdiği bunalım sonucu intihar etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber