İnşaat kazısından tarih fışkırdı

Aydın’da bir inşaatın temel kazısı sırasında Genç Roma Dönemi’ne ait kalıntılara ulaşılınca, çalışmalara ara verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2013 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnşaat kazısından tarih fışkırdı

Aydın'da bir inşaatın temel kazısı sırasında Genç Roma Dönemi'ne ait kalıntılara ulaşılınca, çalışmalara ara verildi.

Aydın'ın Mesudiye mahallesindeki eski bir bina bir süre önce yenisi yapılmak üzere yıkıldı. Yeni binanın inşaatına başlayan müteahhit firma, bölgenin birinci derece arkeolojik sit alanında yer alması nedeniyle Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde yaptığı temel kazısı sırasında beklemediği bir sürprizle karşılaştı. İş makineleriyle yapılan kazıda binanın temelinde tarihi eser kalıntıları çıktı. Bunun üzerine kazıya küreklerle devam edilerek kalıntılar yeryüzüne çıkarıldı.

İnşaat alanında arkeologların yaptığı incelemelerin ardından alandan çıkarılan tarihi kalıntıların Geç Roma dönemine (M.S. 6'ncı Yüzyıla ait) olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine etrafı alüminyum barikatla çevrelenen inşaat alanında çalışmalar durdurulurken çıkarılan parçaların bir kısmı incelenmek üzere müzeye götürüldü. Ayrıca tarihi buluntular, rapor haline getirilerek Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne sunuldu. Raporu değerlendiren kurul inşaat alanını Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı seviyesine yükseltip kazı ve temizlik çalışmasının alanın tamamını kapsayacak şekilde yapılmasına karar verdi. İnşaat ile ilgili son kararı kurulun vereceği öğrenildi.

TARİH YATIYOR

Arkeologların yaptığı incelemede tarihi kalıntıların Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenirken kalıntıların çıkarıldığı Mesudiye Mahalle Muhtarı Cemal Zingal, mahallelerinin altında tarih yattığını söyledi. Zingal, arkeolojik sit alanında olduğu için mahallelerinin imar bakımından çok geri kaldığını belirterek, “Altımızda resmen tarih yatıyor. Sit alanı olduğu için imar izni önceden yoktu. İmar bakımından çok geri kalmış bir mahalleyiz. Bakımsız durumdayız. Fakat Aydın Belediyesi'nce sit alanı ile ilgili karar alınınca, inşaat yasağı kalktığından dolayı tüm mahalleli çok sevindi. Belediyenin verdiği kat iznine göre mahallemizde inşaat çalışmaları başladı. Ancak bu defa da inşaat alanlarından tarihi eser buluntuları çıkıyor. Bu nedenle inşaat çalışmaları durduruluyor. Yarım kalan inşaatlara çöpler dolduğundan kötü bir görüntü ortaya çıkıyor” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber