Akdağ: Hekim sayısını artırma çabaları desteklenmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2006 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının artırılmasına yönelik bütün çabaları Meclis'in desteklemesi gerektiğini ifade ederek, "Buna, yabancı ülkelerden hekim getirilerek, Türkiye'de çalıştırılması da dahil olmalıdır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılı alacaklarının geri ödenmesi ile sağlık personeline verilecek döner sermaye paylarına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Mehmet Neşşar, "Atatürk, 'Beni Türk doktorlarına emanet ediniz' dedi. Siz, Türk doktorlarını reddediyorsunuz. Siz önce 1919'un vizyonuna gelin, sonra bizim vizyonumuzu eleştirin" diye konuştu.

Soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hiçbir şeyi toz pempe görmediklerini ve göstermeye de çalışmadıklarını söyledi. Akdağ, göreve geldiklerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1807 uzman hekim, 4 bin 77 pratisyen hekim, bugün ise 2 bin 300 uzman hekim, 4 bin 283 pratisyen hekim bulunduğunu söyledi.

Akdağ, CHP'li yöneticilerin, doktor sayısının fazla olduğunu yönünde açıklamalar yaptıklarını, buna üzüldüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye'nin, doktor sayısı açısından Avrupa bölgesindeki 52 ülke arasında sonuncu sırada bulunduğunu anlatan Akdağ, bu duruma gelinmesindeki sorumluluğun, AK Parti hükümetlerine ait olmadığını kaydetti.

"Türkiye'de hekim sayısının artırılmasına yönelik bütün çabaları bu yüce Meclis desteklemelidir" diyen Akdağ, şöyle konuştu:

"Buna, tıp fakültelerinin sayılarının artırılması, tıp fakültelerindeki öğrenci kapasitelerinin artırılması dahildir.

Yabancı ülkelerden hekim getirilerek Türkiye'de çalıştırılması da buna dahil olmalıdır. Biraz önce "Dünyanın hangi ülkesinde, yabancı hekimler bir başka ülkede çalışıyor" diye soruldu. Ben, bu soruyu değiştirerek, "Acaba dünyanın kaç ülkesinde bir başka uyruklu doktorun, kendi ülkesinde çalışmasına müsaade etmeyen ülke kaldı?" diye soruyorum. Bu sorunun cevabını, bu işe karşı çıkan, muhalefet eden değerli milletvekilleri araştırırsa, gerçeği daha kolay buluruz."

Akdağ, "Yüzde 10 olan tam gün çalışma oranının yüzde 54'e çıkması, Cumhuriyet tarihinde görülmüş bir olay değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber