Genelkurmay: Başsavcılığın yazısını bekliyoruz

Haber Giriş : 08 Mart 2006 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm gözlerin çevrildiği Genelkurmay Başkanlığı, Şemdinli iddianamesiyle ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı.

Generaller için adli soruşturmanın ancak Genelkurmay Başkanı'nın emri ile askeri savcılıkça yapılacağı belirtilen açıklamada, "Van Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan henüz bu konuda bir ihbar veya şikayet Genelkurmay Başkanlığı'na intikal etmemiştir. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin iddianemeyi kabul etmesinin generallerin yargılanmasıyla ilişkisi bulunmamaktadır. Generallerle ilgili ihbar ve şikayetler Van Cumhuriyet Başsavcılığınca Genelkurmay Başkanlığına gönderildiğinde konu incelenecek ve sonucu kamuoyuna duyurulacaktır" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı basın açıklamasında öncelikle, Şemdinli olayı iddianamesine atfen "Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlarına" ilişkin çeşitli yorumların basında yer aldığı anımsatıldı.

YANLIŞ ANLAŞILMAYI ÖNLEYECEK AÇIKLAMA

Mevzuatın tam olarak bilinmemesinden kaynaklanabilecek "yanlış anlaşılmaların önlenebilmesi" için konunun açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Yasası'nın 95'nci maddesi anımsatıldı.

GENERAL İÇİN BAŞVURU GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NA

Bu madde uyarınca, asker kişilerin askeri yargıya tabi suçlarına ilişkin olarak Cumhuriyet başsavcılıklarına yapılacak ihbar ve şikayetlerin, gerekli adli işlem yapılmak üzere; generaller ve amiraller için yine aynı Yasanın 15'nci maddesi uyarınca doğrudan Genelkurmay Başkanlığına, diğer askeri şahıslar için ise teşkilatında askeri mahkeme kurulan kıt'a komutanlıklarına veya askeri kurum amirlerine gönderilmesi gerektiği bildirildi.

ADALET BAKANLIĞI'NIN GENELGESİ VAR

Adalet Bakanlığı'nın 01.01.2006 tarihinde yayınladığı 23 sayılı "Asker Kişiler Hakkındaki Soruşturma" konulu genelgesinde de bu tür ihbar ve şikayetler hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarınca yapılan usul hatalarına işaret edildiği vurgulanan, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "generallerle ilgili" ihbar ve şikayetleri Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiğinde, "konunun incelenip kamuoyuna duyurulacağı" anlatılan açıklama aynen şöyle:

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

"Açıklanan bu yasal mevzuat çerçevesinde:

General ve amiraller için adli soruşturma ancak Genelkurmay Başkanının emir ve müsaadesi ile Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yapılabilir.
Soruşturma yapılmadan adı geçen kişiler hakkında hüküm sergileyici hiçbir ifadenin kullanılmaması hukukun genel ilkesidir.

Cumhuriyet başsavcıları, generaller ve amiraller hakkında vaki olabilecek suçlamaları, bunların ciddiyetini dikkate alarak Genelkurmay Başkanlığına gönderirler.

Genelkurmay Başkanı iddiaları Adli Müşavirliğine inceleterek ve onların tekliflerini de dikkate alarak değerlendirir ve soruşturma açılıp açılmamasına karar verir.

Soruşturma sonucunda askeri savcı ya dava açar ya da kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan henüz bu konuda bir ihbar veya şikayet Genelkurmay Başkanlığına intikal etmemiştir. Van 3 ncü Ağır Ceza Mahkemesinin iddianameyi kabul etmesinin, generallerin yargılanmasıyla ilişkisi bulunmamaktadır.

Generallerle ilgili ihbar ve şikayetler Van Cumhuriyet Başsavcılığınca Genelkurmay Başkanlığına gönderildiğinde konu incelenecek ve sonucu kamuoyuna sunulacaktır.

Saygı ile duyurulur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber