MEB'den pedagojik formasyon açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2006 20:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgeyle pedagojik formasyon kursu açarak YÖK'ü devreden çıkarmaya çalıştığı yönündeki haberlere, bakanlıktan yalanlama geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgeyle pedagojik formasyon kursu açarak YÖK'ü devreden çıkarmaya çalıştığı yönündeki haberlere, bakanlıktan yalanlama geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bugün basında yer alan 'İlahiyat mezununa öğretmenlik kapısı' başlıklı haberin 'gerçekleri yansıtmadığını, kamuoyunu yanıltmaya yönelik, asılsız bir haber' olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açılamada, haberde bahsedilen söz konusu genelgede, kursa katılarak pedagojik formasyon belgesi alanların, devlet okullarına KPSS'ye girmeden atanmalarına ilişkin bir hükmün bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, kursa sadece:

Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olup, öğretmenlik formasyon belgesi veya ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı belgesi olmayanlar ile,

Öğretmenliğe kaynak oluşturan ve eğitim fakültesi dışında kalan diğer fakültelerden mezun olanlardan, özel okul veya özel dershanede halen kadrolu uzman öğretici olarak görev alanların katılabileceği vurgulandı.

Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının YÖK'ten denklik almadan özel eğitim kurumlarında görevlendirilmelerinin de mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, ?genelgede, Mısır El-Ezher mezunlarına yönelik öğretmenlik yolunun açılmasına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır? denildi.

Çelik'in genelgesi

Basındaki haberlerde, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzalı bir genelge ile pedagojik formasyon kursu düzenlenerek özel okul ve dershanelerde uzman öğretici olarak çalışan fen, edebiyat ve fen-edebiyat fakültesi mezunlarına, öğretmenlik hakkı tanınmasının gündeme geldiği, ikinci bir genelgeyle uygulamanın kapsamının genişletildiği belirtilmişti.

Hürriyet Gazetesi'nin haberinde, "bakanlık, tıpkı Refahyol döneminde yaşama geçirilen benzer bir uygulamayla, 'fen-edebiyat mezunları' adı altında başta ilahiyatçılar gelmek üzere tüm fakülte mezunlarına öğretmen olarak atanma hakkı tanıyacak" denmişti.

YÖK Başkanı Teziç tepkili

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, öğretmenlere pedagojik formasyonunu vermeye YÖK'ün yetkili olduğunu belirterek, ''bakanlığın bu konuda yetkili olması hukuken mümkün değildir'' dedi.

''Öğretmenlerin formasyonu YÖK'ün yetki alanı içindedir'' diyen Teziç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuken bu konuda yetkili olamayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber