Mimarlar Buca'yı masaya yatırdı

Buca Mimarlar Komitesi Dünya Mimarlar Haftası nedeniyle düzenlediği toplantıda ilçenin sorunlarını masaya yatırdı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mimarlar Buca'yı masaya yatırdı

Buca Mimarlar Komitesi Dünya Mimarlar Haftası nedeniyle düzenlediği toplantıda ilçenin sorunlarını masaya yatırdı.

Buca mimarlar komite başkanı mimar Remzi Akdemir, "Buca'da kentsel dönüşüm konusunda aktif rol oynayan unsurları bir araya getirerek çözüm üretmek istiyoruz" dedi.

Toplantıya Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Emel Göksu, Doçent Dr. Hümeyra Birol Akkurt, Buca Belediye Eski Başkanı Mimar Cemil Şeboy ile Buca'da faaliyet gösteren çok sayıda mimar, şehir plancısı, müteahhit ve üniversite öğrencileri katıldı. Buca Mimarlar Komite Başkanı Mimar Remzi Akdemir, değişim ve dönüşüm adı altında düzenledikleri toplantının ilçedeki dinamikleri bir araya getirme amacı taşıdığını belirterek, "Bucamızın değişim ve dönüşüm konusunda büyük sorunları bulunuyor. Buca'da kentsel dönüşüm konusunda aktif rol oynayan unsurları bir araya getirerek çözüm üretmek istiyoruz" dedi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, dönüşüm konusunda çıkarılan kanun ve yönetmeliklerin toplumda kafa karışıklığına neden olduğunu belirterek, çözüm için sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra söz alan 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Göksu, dönüşüm yapılan bölgeler arasındaki uygulama farklılıklarını dile getirerek, "Bazı yerlerde vatandaşlarımız yönetmelikler karşısında büyük mağduriyetler yaşıyor. Dönüşüm sonucu ortaya çıkacak rantın hakça paylaşılması gerekir. Ne yazık ki uygulamalarda bunun aksi durumlara şahit olmaktayız" dedi.

Buca'nın tarihsel dokusuna değinen 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hümeyra Birol Akkurt ise, yapılaşmanın belli bir program çerçevesinde uygulanması gerektiğine dikkat çekerek "Ne yazık ki bunu başaramıyoruz. Tarihsel dokulu bir konutun yanında yüksek katlı bir bina onun yanında iki katlı başka bir ev fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Kent yöneticileri içinde bulunan dinamikleri bir araya getirerek bu sorunları ortadan kaldırmak zorundadır" diye konuştu.

Toplantıda son olarak söz alan Buca Belediye Eski Başkanı Cemil Şeboy da, "Toplum olarak genlerimizde maalesef ganimetçilik kültürü var. Her yıl 30-40 bin nüfus artışı bulunan ilçemizde yerel yönetimlerin çaresiz kaldığı anlar oluyor. Bu nedenle yeni konut alanları oluşturup yeni yerleşim yerleri üretmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber