Az pişmiş ette 'gıdadan zehirlenme' riski

Et kesildikten sonra oda sıcaklığında bekletilme süresinin 5-6 saati geçmeden buzdolabında saklanması gerekmektedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2013 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Az pişmiş ette 'gıdadan zehirlenme' riski

Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Çankaya, etlerin az pişirilmesi veya pişirildikten sonra uzun süre sıcak ortamda tutulmasının, gıdadan zehirlenme vakalarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çankaya, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla makamında düzenlediği basın toplantısında, kentteki iki merkez ilçede belirlenen 197 geçici kurban kesim yerinde veterinerler bulunduracaklarını bildirdi.

Bu veterinerlerin, kesim öncesi ve sonrasında kontrollerini yapıp et muayenesi hakkında vatandaşlara bilgi vereceğini dile getiren Çankaya, sağlıklı bir bayram geçirilmesi için vatandaşların kurban eti kesimi ve muhafazasında dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kesim ve sonrasında hijyenin çok önemli olduğunu ifade eden Çankaya, şöyle konuştu:

"Et işlenirken elle temaslardan önce ellerin temizlenmesi ya da eldiven kullanılması önemli bir unsurdur. Kesim sonrasında et parçalarının iyi pişirilmemesi ve pişirilmiş etlerin uzun süre sıcak ortamda tutulması, gıda zehirlenmeleri oluşturur. Et kesildikten sonra oda sıcaklığında bekletilme süresinin 5-6 saati geçmeden buzdolabında saklanması gerekmektedir. Etler, derin dondurucuda saklanacaksa eksi 18 derecede en fazla 12 ay süre ile muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş etin kalitesi yalnız o etin dondurma veya depolama yöntemine bağlı olmayıp nasıl çözündüğüne de bağlıdır. Etin çözünmesi sırasında besin değerinin kaybolmaması için dışarıya et suyu sızmadan pişirilmesi en uygun olanıdır."

Çankaya, et çözünürken sızan kanlı suyla mineral madde, besleyici unsurlar ve lezzet verici kısımlarda kayıplar görülebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber