2 yasal düzenlemenin iptali CHP'yi bekliyor

İptali gereken yasal düzenlemelerden birisi ÖSYM, diğer ise kadroya geçirilen sözleşmeli personel ile ilgili...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2013 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 yasal düzenlemenin iptali CHP'yi bekliyor

Bilgi edinme hakkı kapsamı dışına çıkarılan ÖSYM soru ve cevapları ile kadroya geçen sözleşmeli personelin 5 yıl nakil yapamayacağı yönündeki düzenlemelerin iptali için, CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurusu gerekiyor.

ÖSYM'NİN YAPTIĞI SINAVLARIN SORULARINI BİLGİ EDİNME KAPSAMI DIŞINA ÇIKARMASI

Bilindiği üzere, torba kanun ile iki önemli düzenleme yapılmıştı. Bu düzenlemelerden birisi ÖSYM tarafından uygulanan sınavlardaki soru ve cevapların yayınlanmasına ilişkindir.

6495 sayılı Torba kanunda yer alan konuyla ilgili düzenleme şu şekildedir:

"MADDE 33-9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır."

İptal isteminin gerekçesi: Sınav sorularını hazırlamak ÖSYM'nin asli görevidir. ÖSYM bu amaçla kurulmuştur. Milyonlarca kişiye uygulanan bir sınavda, soruların daha sonraki sınavlarda uygulanacağını gerekçe göstererek, sorularından sadece yüzde 10'nunu yayınlamak uygun değildir. Zira bu yönde bir düzenleme, soruları stoklayan yeraltı dünyasını oluşturacak ve sorulara bir şekilde bazı kişiler çok daha ulaşacaktır. Kamu yararı içermeyen bu düzenlemenin iptali gerekiyor.

KADROYA GEÇEN SÖZLEŞMELİ PERSONELE 5 YIL NAKİL YASAĞI

İkinci düzenleme ise kadroya geçirilen sözleşmeli personele ilişkindir.

6495 sayılı Torba kanunda yer alan konuyla ilgili düzenleme şu şekildedir:

"MADDE 9- 657sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 41- ...

Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz."

İptal isteminin gerekçesi: 2011 yılında çıkarılan kadro düzenlemesinde, bu yönde bir sınırlama yer almamıştı. Ayrıca şuan için hiçbir kamu personeli için bu yönde bir düzenleme bulunmamaktadır. Kamu personelinin aynı konudaki yasal düzenlemeler karşısında aynı hakları sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle de açılacak bir davada, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vereceğini düşünüyoruz.

NEDEN CHP?

Anayasamıza göre, Kanunların iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine götürülmesinde iki yol bulunmaktadır. Birincisi idare mahkemeleri nezdinde açılacak davalar sırasında, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etmek ve hakimin de buna iştirak ederek, dosyanın Anayasa Mahkemesine sevkine karar vermesi yolu... İkinci yolda ise, yetki sadece ana muhalefet partisinde bulunmaktadır. Def'i yoluyla bir dosyanın Anayasa Mahkemesine götürülmesine çalışmak oldukça zordur. Bu nedenle CHP'nin yetkisini kullanarak bu iki konuyu Yüksek Mahkemenin gündemine taşımasını bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber