MB Başkan Vekili Erdem Başçı oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2006 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkan Vekilliği görevine, Banka Meclisi tarafından Başkan Yardımcısı Erdem Başçı seçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası başkanlığına atanacak kişiyle ilgili olarak, ''Ali Babacan Köşk'e çıktığında MB başkanını herkes öğrenecektir'' dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan, söz konusu atamayla ilgili olarak yarın Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşecek.

Kimlerin adı geçiyor?

Merkez Bankası başkanlığı için ismi geçenler arasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, halen Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Erdem Başçı, Brezilya Merkez Bankası eski başkanı İbrahim Eriş, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar yer alıyor. Merkez bankası başkanları, beş yıllık süre için Bakanlar Kurulu kararıyla atanıyor. Süre bitince aynı kişiye yeniden görev verilebiliyor.

Başkan olmanın şartları

Merkez Bankası Kanunu uyarınca Merkez Bankası Başkanları, Bakanlar Kurulu Kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanıyor, bu sürenin sonunda yeniden atanabiliyor.

Kanun uyarınca Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanacaklarda ''yüksek öğrenim görmüş olma, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması'' şartı aranıyor.

En yüksek icra amiri sıfatıyla Bankayı sevk ve idare ve yurt içinde ve dışında temsil eden Merkez Bankası Başkanı'nın Başkanlık görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemiyor.

Bundan başka başkan ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamıyor.

Hayır dernekleri ile amacı hayır, sosyal ve eğitim işlerine yönelmiş vakıflardaki görevler ve kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı bu hüküm dışında tutuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber