Mut'ta nar ekşisi sezonu başladı

Mersin'in Mut ilçesinde nar hasadıyla birlikte nar ekşisi yapım sezonu başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2013 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mut'ta nar ekşisi sezonu başladı

İlçede taze meyve olarak tüketiminden arta kalanlar, günümüzde çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir lezzet katan nar ekşisi yapımında kullanılıyor.

Özellikle ilçe merkezine yakın köylerinde nar ekşisi yapımına başlayan köylü kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, artan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. İki yıldır 50 kuruştan satılan narın 15 kilosundan bir litre nar ekşisi elde ediliyor.

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Müdürü Levent Abaş, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren narın yöre ekonomisine son yıllarda önemli katkı sağlıyor. Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğini dikkat çeken Abaş, "Nar ekşisi kuvvet artırıcı, ishal kesici, kan şekerini düşürücü gibi özelliklerinin yanı sıra kalbi güçlendirici özelliğiyle de biliniyor. Nar ekşisinin sağlığa faydalarının halk arasında bilinmesi satışlara da olumlu katkı sağlıyor" dedi.

Nar ekşisinin nasıl yapıldığını anlatan üretici Mustafa Yıldız ise "Nar bahçelerden toplanıyor, ardından kabukları, zarları ve taneleri birbirinden ayrılarak eziliyor. Sıkılan nar suyu büyük bir kaba konarak kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir. Soğutma işlemi ve şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber