İntihar eden Arpalı'nın ailesinden savcılara 500 bin YTL'lik dava

Haber Giriş : 17 Mart 2006 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın, cezaevinde intihar etmesiyle ilgili olarak Arpalı ailesi, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan, iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ve Cezaevi Savcısı Oğuzhan Maden hakkında toplam 500 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

Dava, Arpalı ailesinin avukatları Turgut Kazan, Aslı Kazan ve Halil Sevinç tarafından Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açıldı.

Dava dilekçesinde, soruşturmanın, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan kimliksiz, tarihsiz ve imzasız ihbar mektubu üzerine başlatıldığı, Enver Arpalı ile YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları" kabul edilerek tutuklandıkları hatırlatıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın, soruşturma hakkında basın açıklaması yaparak sanıkları suçladığı iddia edilen dilekçede, Kaçan'ın, söz konusu olayda kişisel kusurunun bulunduğu savunuldu.

İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, "kişisel verileri kayıt, özel hayatı ihlal, mal bildirimi ve tarihi eserlerle ilgili yasaya muhalefet, görevi kötüye kullanma" suçlarının şahsi suçlar sayılacağı için önce görevsizlik kararı verdiği ifade edilen dilekçede, Sarıkaya'nın daha sonra "fesat karıştırma ve sahtecilik" suçlarından tekrar soruşturma başlattığı kaydedildi.

Dilekçede, soruşturmanın üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen Sarıkaya'nın iddianameyi tamamlamadığı, geçen sürede Arpalı'nın yaşadığı dehşetin arttığı ve intihara sürüklendiği ileri sürüldü.

Cezaevi Savcısı Oğuzhan Maden'in de üzerine düşen görevi yapmayıp, Arpalı'nın intiharına ortam hazırladığı iddia edilen dava dilekçesinde, "Arpalı cezaevine gelen din görevlisine intiharın günah olup olmadığını sormuş, cezaevi savcısı kılını kıpırdatmadığı gibi çamaşır için ip verilerek adeta intihara yardımcı olunmasına seyirci kalmıştır" denildi.

"İDDİANAME HATIRA DEFTERİ DEĞİLDİR"

Adı geçen savcıların kişisel kusurları nedeniyle intihardan sorumlu oldukları savunulan dilekçede, Anayasa'ya göre kişisel kusura dayalı eylemleri için savcılar aleyhinde dava açılabileceği savunuldu.

Dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

"İddianame savcının hatıra defteri değildir. Oraya her istediğini yazamaz. Ceza Muhakemesi Kanunu, soruşturmanın ve iddianamenin kurallarını göstermiştir.

Suçsuzluk karinesi ve makul sürede yargılanma hakkı temel bir haktır. Savcı, ben dilediğimi yaparım anlayışıyla tefrik ve görevsizlik kararıyla el çektiği işe 'resen ve yeniden el koyuyorum' diyerek soruşturmayı uzatamaz. Savcı basına açıklama yapıp tutuklu sanığı suçlayamaz. Gizlilik kararına rağmen dosyadaki belge ve bilgilerin basına sızdırılmasına yardımcı olamaz veya yaşanan yasadışı gelişmelere seyirci kalamaz.

Cezaevindeki psikolojik çöküşü görüp çözüm araması gereken savcı, o tutukluya çamaşır ipi vermez, verdirmez. Bunların hepsi kişisel kusur teşkil eden eylemlerdir ve savcıların da bu eylemlerinden dolayı sorumlu olmaları gerekir." Dava dilekçesinde, savcıların eylemleri ile Arpalı'nın, "cinayet gibi intiharından" sorumlu oldukları iddia edilerek, "verdikleri dayanılmaz acıyı biraz olsun dindirmek amacıyla ve Enver Arpalı adına oluşturulacak bir eğitim kurumunun ilk adımında kullanılmak üzere" eşi Necmiye Arpalı için 300 bin, oğlu Çağlar Arpalı için 100 bin ve kızı Didem Kaydan için 100 bin YTL olmak üzere toplam 500 YTL'lik manevi tazminat talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber