Kızkumu Unesco'ya emanet

Muğla'nın Marmaris İlçesi Orhaniye Köyündeki Kızkumu'nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (Unesco) 1972 yılında kabul ettiği Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alabilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ekim 2013 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kızkumu Unesco'ya emanet

Türkiye'nin 9'i kültürel, 2'si karma olmak üzere 11 mirası listede yer alırken, Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan "Listeye girmek için 11 kriteri yerine getirmemiz gerekiyor" dedi.

Orhaniye Köyü'ndaki koyun orta yerinde doğal akıntı ve dalgaların oluşturduğu, efsanesi de olan Kızkumu bölge turizmine büyük katkı sağladı. Denizin ortasında yürüyormuş izlenimi veren Kızkumu özellikle Rus turistlerin büyük ilgisini çekti, her gün binlerce turist burada yürüyüş yaptı. Ancak aşırı kullanım nedeniyle deniz içindeki kumul yayılınca özelliğini kaybetmeye başladı. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan geçen 26 Ağustos'ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, Kızkumu'nun korunmasının yarım kaldığını, gerekli denetimlerin yapılarak deniz kıyı habitatını olumsuz etkileyecek faaliyetlere müdahale edilmesini istedi. Kurum 6 Eylül'de verdiği cevapta gerekenin yerine getirileceğini bildirdi. Kızkumu'nun Unesco geçici listeye dahil edilebilmesi için çalışmaların sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Filiz Ersan şunları söyledi:

"Şimdiye kadar Kızkumu'nun kurtarılması için çok fazla müracaatta bulunduk. Buranın sonunun gelmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Daha önce ayak bileklerine gelen su hizası yanlış uygulama ve kullanım nedeniyle, kumlar gereğinden fazla yayıldığında su artık bele kadar geliyor. Buranın kurtulabilmesi için artık Unesco'nun bu işe el atması gerektiğini düşünerek çalışmalarımıza başladık."

'AYLARCA, YILLARCA KALAN TEKNELER VAR'

Ersan, Kızkumu'nu Unesco şemsiyesi altına alabilmek için denize canlılık kazandıran Posidonia çayırlarının korunması, kumları engelleyen iskelelerin kaldırılarak şamandralar konulması gerektiğini hatırlattı. Ersan şöyle konuştu:

"Burası düzenlendiği taktirde dünyada bir örneği olmaz. Muğla Üniversitesi, yetkili makamlar ve Marmaris Liman İşletmeleri Müdürü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda da, bölgede kalması gereken tekne sayıları belirlenecek. Şu anda orada aylarca ve hatta yıllarca kalan, mavi kartları bile olmayan tekneler var. Bunların aza indirilmesi ve 3 günde bir yer değiştirmesi gerekiyor. Konunun sıkı takipçisiyiz."

--KUTU 1--

Kızkumu nasıl kurtulur?

Uzmanların yaptığı ilk incelemede Kızkumu'nun kurtulması için alınması gerekli önlemler ortaya çıktı. Buna göre kanalizasyon sorununun giderilmesi, yat ve çekek yerlerinin azaltılması ve teknelerin mavi kart uygulamasına geçmesi, Barcelona Sözleşmesi gereği Poseidonia Çayırlarına zarar verilmemesi için demirleme yerine duba uygulamasına geçilmesi, dalgalarla gelen kumları engelleyen taş iskelelerin sökülmesi, Azmak Deresi'nin ıslah edilmesi, Martı Marina'nın yüzer iskelelerinin geriye çekilmesi, denizi kirleten tekne onarım işlerinin durdurulması, Kızkumu'na turnike sisteminin kurulması, günübirlik tekneleri için ortak bir iskelenin yapılması, Bük Mevkiindeki kaçak inşaat ile iskelenin acilen yıkılması, denetimlerin çok sıkı ve taviz vermeden yapılması gerekiyor.

--------KUTU 2------

Türkiye'deki Unesco'nun kültürel ve doğal mirasları:

İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy)- Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Pamukkale-Hierapolis (Denizli).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber