Devlet Opera ve Balesi'nde katmerli torpil skandalı

Haber Giriş : 19 Mart 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Opera ve Balesi'nde (DOP) 2005 Haziran'dan beri devam eden görevden alma-atama zincirine yeni halkalar eklendi. Dokuz ayda 5 müdür değiştiren kurumda, kendisini istemeyen İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOP) Müdürü Suat Arıkan'ın görevden alınmasına neden olan Başkoreograf Beyhan Murhpy istifa etti. Beyhan Murhpy, 'İstifamla birlikte huzura kavuştum' derken, bale koridorlarında, 'Beyhan, Genel Müdür Meriç Sümen'in oğlu Tunca Bakan'a başrol vermedi. Bu nedenle araları bozuldu ve istifaya zorlandı' yorumları yapılıyor. Murhpy'nin istifasını yine Meriç Sümen'in baskılarına bağlayan ikinci bir grup da, 'Beyhan bir süre önce tekrar göreve getirilen ancak bu kez de hakkında dava açılan eski Müdür Suat Arıkan'la barıştı. Bu da Meriç Sümen'in Beyhan'a iyice tepki duymasına neden oldu' şeklinde yorum yapıyor.

Göreve iade davasını kazanan ancak bu kez de 2004 yılından beri kapalı gişe oynayan Carmen'i sahnelerken devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Suat Arıkan'la Genel Müdür Meriç Sümen arasındaki gerilim de balede kamplaşmalara neden oluyor.

'SOYSAL'IN ATANMASI KANUNDIŞI'

Suat Arıkan'ın görevden alınmasının ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin başına getirilen Kerim Soysal'ın kadrosunu yasadışı yollardan aldığı iddiaları da balede huzursuzluk yaşanmasına neden oluyor. Asaleten ve vekaleten ataması yapılmayan Soysal'ın konservatuar orta bölüm mezunu olduğu için müdürlük koltuğuna oturamayacağını dile getiren sanatçılar, 'Soysal ancak konservatuarın yüksek bölümü mezunu kalmadığında 'Tedviren' bu koltuğa oturabilir. Yasa açıkça bir yasa ihlali' yorumlarını yapıyor.

GELİNE-DAMADA KADRO

KIsa bir süre önce İDOP Müdürü Kerim Soysal'ın grafikçi damadı Ahmet Öncel Kandemir'i kendi başında bulunduğu sınav kadrosuyla birinci olarak İDOP dekoratörlüğüne getirmesi meslek örgütleri tarafından kınanırken, yeni başkoreograf Selçuk Borak'ın dansçı gelini Seda Borak'ı kadroya alması da kızgın seslerin yükselmesine neden oldu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber