Yoksulluğu azaltamayan büyüme gelecekten çalıyor

ABD’de büyüme dersi veren Babacan “Büyüme yoksulluğu azaltıyor mu, eğitimi ve sağlık sistemini iyileştirmiyor mu, buna bakılması gerekiyor. Eğer değilse büyüme, bu dünyanın yeni neslinden çalmadır” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Ekim 2013 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ercan Baysal

'Türkiye Yatırım Haftası' programı kapsamında ABD'de bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya büyüme dersi verdi. Babacan, yoksulluğu azalmayan eğitim ve sağlık sistemini iyileştirmeyen büyümenin, büyüme olmadığını söyledi. UCLA Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde Türkiye'nin Temel Büyüme Sektörleri konferansında konuşan Babacan, Türkiye ekonomisinde son 10 yılda önemli politikalar geliştirildiğini söyledi. Türkiye'nin büyüme hedefleri için potansiyelinin hazır olduğunu aktaran Babacan "Büyüme finansal çevresel ve sosyal olarak ölçülmesi gerekiyor. İstikrarlı bir büyüme yoksulluğu azaltıyor mu, eğitimi iyileştirmiyor mu, buna bakılması gerekiyor. Sağlık sistemini kaliteleştirmeli mi buna bakılması gerekiyor. Eğer değilse büyüme, bu dünyanın yeni neslinden çalmadır" dedi.

Potansiyel var, AB'nin en hızlısıyız

Babacan, Türkiye'de kişi başı milli gelirin 3 bin dolar seviyesinden 10 bin dolara çıktığını kaydetti. Türkiye'de son 11 yıldır siyasi istikrar sağlandığını aktaran Babacan, 'bir sonraki seçimde ne olacak hükümet güç kaybedecek mi? başka bir yapı ortaya çıkacak mı?' diye endişe olmadığını vurguladı. Türkiye Yatırım Haftası nedeniyle TOBB üyeleri için düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada da Babacan, gelecek 5-10 yıllık dönemde AB ülkeleriyle karşılaştırılınca en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olacağını belirterek "Büyüme hedeflerimizi gerçekleştirecek potansiyele sahibiz" dedi.

AB'DE ÖZGÜVEN ZARAR GÖRDÜ

Konferansta krizin Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerindeki bakış açısını değiştirip değiştirmediğine yönelik soru üzerine Babacan, bu süreçte ekonomik ve demokrasi anlamında önemli reformlar yapıldığını söyledi. Türkiye'nin Hırvatistan ile birlikte Aralık 2004'te aday olduğunu belirten Babacan "Hırvatistan 1 Temmuz'da üye oldu. Sebep Türkiye'nin hazır olmaması değil. AB'de özgüven biraz zarar görmüş durumda. Çok yakın sürede AB, Türkiye için kendisini hazır hissedecek" dedi.

TOBB'dan Amerikalı yatırımcılara davet

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'li şirketleri yatırıma davet etti. İşadamları ile ABD'ye çıkarma yapan Hisarcıklıoğlu "Amerikan şirketlerini uzun süreli yatırımlar için Türkiye'ye çağırıyoruz" dedi. Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce 3 milyar dolar olan yıllık ihracatın 150 milyar doların üzerine çıktığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki özel sektör yatırımlarının önemli olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber