İMF uyardı: Memura ek ödeme, programdan sapmadır

Haber Giriş : 23 Mart 2006 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memura ek ödeme yapılmasına ilişkin tasarı önceki gece Meclis'te yasalaştı. Ancak IMF, tasarının yasalaşmasının uygulanmakta olan ekonomik programdan sapma anlamına geleceğini bildirdi

Memurlara değişik adlar altında ek ödeme yapılmasına ilişkin yasa TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Din ve emniyet görevlileri, hâkim ve savcılar ile mimarlar ve mühendislere genel artışın üzerinde zam verildi. En yüksek zam belediye müfettişlerine yapıldı. Ancak Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) açıklamasında "Ek ödenek alamayan memurların maaşlarına zam yapmayı öngören yasa, programdan sapmadır" denildi.

1 milyon 400 bin memuru ilgilendiren ek zam yasası, bütçeye 2 milyar YTL yük getirecek. 400 YTL'ye kadar değişik oranlarda zam alması planlanan Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ndeki meslek memurları ile ÖSYM Genel Sekreteri, YÖK, üniversite yöneticileri ve çeşitli kurumlarda çalışan uzmanlar yasa kapsamından çıkarıldı.

TBMM kulisinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sıkı markaj yapan belediyeciler ise son anda yasa kapsamında kaldı. Böylece belediye müfettişleri 2006 yılı için 340 YTL iyileştirme aldı. Emekli belediye müfettişlerinin de yararlanacağı bu iyileştirmeden, 2 yıllık yüksekokul mezunu olan müfettişler de faydalandırıldı. Maliye Bakanlığı'ndan bir uzman bu durumu, "Yasada en torpilli zam, belediyecilere yapıldı" diye değerlendirdi.

Kim ne kadar alacak?
Yasaya göre, memurlara aylık yapılacak ek ödeme miktarları ve ödeme başlangıç zamanları şu şekilde gerçekleşecek:

Kamu kurumlarında çalışan ve ek tazminat almayan düz memurlara, Ocak 2006'dan itibaren 40 YTL, Temmuz 2006'dan itibaren de 40 YTL olmak üzere toplam 80 YTL.
Büroda çalışan mühendise 150, arazide çalışan mühendise ise 170 YTL özel hizmet tazminatı.
Kamu görevlileri sendikalarına üye olanlara, kesilen üyelik aidatları için 15 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olmak üzere 5 YTL sendika ödeneği.
Din görevlilerine 80 YTL'lik ek zammın yanı sıra 100 YTL'lik din hizmetleri tazminatı verilecek.
Emniyet hizmetlerinde çalışanlara 80 YTL'lik zammın yanı sıra 100 YTL emniyet hizmetleri tazminatı verilecek.
Yüksek ve orta dereceli okullar ile ilkokul öğretmenlerinin ek ders ücretleri 3.5 YTL'den 5 YTL'ye çıkarıldı.

IMF: Beklentimizin ötesinde
Uluslararası Para Fonu (IMF) TBMM'den önceki gece geçen, ek ödenek alamayan memurların maaşlarına zam yapmayı öngören yasayı 'programdan sapma' diye niteledi. Bir IMF yetkilisi, 2 milyar YTL'lik ekstra harcamanın IMF beklentilerinin ötesinde olduğunu söyledi. Ek ödeme alamayan memurların maaşlarına kademeli olarak 80 YTL ve emniyet ve din görevlilerine de 100 YTL zam öngören tasarı önceki gece yasalaştı. Yasa bütçeye 2 milyar YTL yük getirecek.

Hâkim 420 YTL alabilecek
Hâkim ve savcıların nöbet ücreti 40 YTL'den 60 YTL'ye çıkarıldı. En az ayda 7 nöbet tutan hakim ve savcılar böylece 420 YTL alacak.
Birinci sınıfa ayrılmış, meslekte 3 yılını doldurmuş, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış hâkim ve savcıların 5800 olan ek göstergeleri 6400'e çıkarılarak aylık 45 YTL zam almaları sağlandı.
Adalet Akademisi yöneticilerine 80 YTL'lik zammın yanı sıra 15 Ocak'tan itibaren 100 YTL ek ödeme yapılacak.

Ağırlamaya sınır geliyor
Kamu kurum kuruluşları ve üst kurul yöneticileri temsil ve ağırlama yetkilerini aylık net maaşlarının iki katına kadar kullanabilecek.
Kadro karşılığı sözleşmeliler hariç, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmelilere 80 YTL zam Yüksek Planlama Kurulu ile Bakanlar Kurulu kararıyla verilebilecek.
Öğretmenler ve sağlık personeli hariç, diğer kurumlarda vekaleten veya geçici olarak çalışan personel memur zammından yararlanamayacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber