SSK borçları için başvurular 1 Nisan'da başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'ya prim borcu bulunan işveren ve sigortalıların, söz konusu borçlarını yeniden yapılandırarak ödeyebilmek için başvurular 1 Nisan'da başlayacak ve 31 Mayıs'ta sona erecek. Borçlar 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

SSK, prim borcu bulunan ve yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyen işveren ve sigortalılar için bir rehber hazırladı. Buna göre, borçlu sigortalı ve işverenlerin 31 Mayıs'a kadar işyerinin bağlı olduğu sigorta il veya sigorta müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunulması gerekiyor. Yapılandırma talebinde bulunulacak borç aslı tutarının 100 bin YTL'nin altında olması durumunda; her dönem borç aslına ödeme vadesinin bitiminden itibaren 31 Aralık 1998 tarihine kadar uygulanan oranlara göre gecikme zammı hesaplanacak; 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren TEFE; 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren ise ÜFE aylık değişim oranları, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten önceki ayın sonuna kadar olan süreye kadar bileşik bazda uygulanarak yeniden yapılandırmaya esas olan borç bulunacak.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Kamu sektörü işverenlerinin en son 14 Nisan 2005 tarihine özel sektör işverenlerinin ise 31 Mart 2005 tarihine kadar ödenmesi gerektiği halde, ödenmemiş olan borçları, işverenlerin 31 Mart 2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerinden kaynaklanan ve fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları, isteğe bağlı sigortalıların 1 Mayıs 2003 ve 31 Mart 2005 tarihleri arasındaki prim borçları ile topluluk sigortasına tabi olan avukat ve noterlerin 31 Mart 2005 tarihine kadar olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarına ait prim borçları yeniden yapılandırma kapsamına giriyor.

60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK

Yapılandırmaya esas olan borçlar, başvuru tarihine göre aylık bazda borcun ağırlıklı yaşı ve miktarına göre en fazla 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Yapılandırmaya esas olan borçların taksit süresi, başvuru tarihine göre aylık bazda borcun ağırlıklı yaşı ve miktarı dikkate alınarak hesaplanacak. Yeniden yapılandırılacak olan her bir borç türünün her ayına ait borç aslı tutarının, başvuru tarihine göre aylık bazda hesaplanacak borcun yaşı (gecikme zammı uygulanan ay sayısı) ile çarpılarak, her dönem için yapılacak bu işlemlerin sonuçlarının toplanması ve bu tutarın bütün dönemlerin borç aslı toplamına bölünmesiyle borcun ağırlıklı yaşı (en fazla staksit süresi) belirlenecek.

"PEŞİN ÖDEME AVANTAJI"

Yeniden yapılandırılmış olan borcun tamamının, yeniden yapılandırma için yasada öngörülen başvuru süresinin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi durumunda, borç peşin ödenmiş sayılarak, vade farkı uygulanmayacak. Yeniden yapılandırılmış olan borcun tamamının ödenmesi durumunda vade farkı alınmaması nedeniyle peşin ödeme avantaj sağlıyor.

Yeniden yapılandırılan borcun taksitle ödenmek istenmesi durumunda, taksitlendirme süresine bağlı olarak borcun 12 ayda ödenmek istenmesi durumunda yıllık yüzde 4, 12 ayı aşan ancak 24 ayı geçmeyen sürede ödenmek istenmesi durumunda yıllık yüzde 5, 24 ayı aşan sürede ödenmek istenmesi durumunda yıllık yüzde 6 oranında taksitlendirme farkı uygulanacak. Buna göre, bin YTL düzeyinde olan bir borca 12 ayda yüzde 4, 24 ayda yüzde 10, 36 ayda yüzde 18, 48 ayda yüzde 24 ve 50 ayda ise yüzde 30 oranında faiz uygulanacak. Bin YTL'lik borç 50 ay vadede bin 300 YTL olarak ödenecek. Ancak başlangıçta taksitle ödeme yolunu seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenilmesi durumunda, uygulanan taksitlendirme farkının kalan aylara denk gelen kısmı indirilerek kalan borç miktarı tahsil edilecek.

Borçlarını yeniden yapılandıranların borç türü bazında taksitlendirilmiş borçlarını ve aynı içerikteki cari ay borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla aksatmamaları gerekiyor. Aksi taktirde yeniden yapılandırma haklarını kaybedecekler. Taksitlendirme süresi içinde ödenmeyen ya da eksik ödenen aynı mahiyetteki cari ay borçları, Sosyal Sigortalar Kurumu mevzuatına göre gecikme zammı hesaplanarak tahsil edilecek.

"VERGİSİNİ ÖDEMEYENİN ANLAŞMASI BOZULACAK"

Yeniden yapılandırmaya esas borç aslı tutarı 100 bin YTL üzerinde olan işverenler, taksitlendirme süresinde beyanları üzerine tahakkuk eden; yıllık gelir ya da kurumlar vergisinin süresinde veya vade tarihlerinin rastladığı yılı takip eden yılın sonuna kadar tamamen ödenmemesi, katma değer vergisinde bir takvim yılında üç defadan fazla yasal ödeme süresinde veya vade tarihlerinin rastladığı yılı takip eden yılın sonuna kadar ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumunda işverenin bağlı olduğu vergi dairelerince Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilmesi halinde yeniden yapılandırma anlaşması bozulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber