Hürriyet: 'Faiz haram'cıya veto çıktı

Haber Giriş : 26 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, hükümetin Merkez Bankası Başkanlığı için önerdiği Adnan Büyükdeniz'i veto etti. Halen faizsiz bankacılık yapan Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Büyükdeniz'e ilişkin kararname, Köşk'ün sekiz günlük incelemesinden sonra Başbakanlığa iade edildi. Hükümetin bunu iki gün sonra açıklaması ise dikkatleri çekti.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, faizsiz bankacılık yapan Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını uygun bulmadı. Sezer'in sekiz gün inceledikten sonra verdiği veto kararı Başbakanlığa, 23 Mart perşembe günü gönderildi. Ancak Başbakanlık açıklamayı iki gün gecikmeli olarak yaptı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, "Piyasaların etkilenmemesi" amacıyla kararın açıklanmasını haftasonuna bıraktığı öğrenildi.

BAŞBAKANLIK AÇIKLADI:

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta içinde "Çankaya açıklamayı yapmadıktan sonra bizden bir açıklama duymayacaksınız" demesine rağmen, açıklamayı yapmak yine Başbakanlığa düştü. Bugüne değin benzer konulardaki açıklamaları hep Cumhurbaşkanlığı yapıyordu. Başbakanlık Basın Merkezi'nden dün yapılan, "Merkez Bankası Başkanlığı Hakkında Duyuru" başlıklı yazılı açıklamada, "Merkez Bankası yönetimi hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararnamesi, Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından uygun görülmediği gerekçesiyle onanmamıştır" denilirken, başkanlığa Adnan Büyükdeniz'in, başkan yardımcılıklarına ise Mehmet Şimşek ve Birol Aydemir'in atanmasına ilişkin kararnamenin 23 Mart 2006 tarihinde iade edildiği belirtildi.

SEZER 8 GÜN İNCELEDİ:

Babacan, Büyükdeniz'in atanmasına ilişkin kararnameyi, 15 Mart Çarşamba günü Sezer'e sunmuştu. Sezer, kararını sekiz günlük bir incelemenin ardından verdi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, bu kararını Para Politikası Kurulu toplantısının yapıldığı için Başbakanlığa bildirmiş olması dikkat çekti. Başbakanlığa yakın kaynaklar, kamuoyunu günlerdir meşgul eden Merkez Bankası'nın şimdiki başkanvekili Erdem Başçı ile ilgili olarak hükümetin hiç kararname düzenlemediğini belirtti.

AÇIKLAMA İKİ GÜN BEKLEDİ:

Başbakanlık'tan gelen açıklamanın, Sezer'in kararnameyi iade ettikten iki gün sonra yapılması da dikkatleri çekti. Edinilen bilgiye göre hükümet, piyasaların ve kamuoyunun büyük bir merakla beklediği bu kararı duyurmak için haftasonunu beklemeyi özellikle tercih etti. Bu tercihte Merkez Bankası'nın ilgili bakanı olan Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, önerisi belirleyici oldu. Bu arada adaylığı veto edilen Adnan Büyükdeniz'in yakın çevresine "Cumhurbaşkanı'nın takdiridir, bu konuda hiç bir yorum yapamam" dediği öğrenildi.

YENİ ADAY GÖSTERİLECEK:

Bu aşamadan sonra Merkez Bankası'nda başkanlığın vekaleten sürdürüleceği mi yoksa hükümetin yeni bir isim önereceği mi sorusu gündeme gelirken, Başbakan Erdoğan, hükümet olarak yeni aday göstereceklerini açıkladı. Erdoğan, partisinin Güngören İlçe 2. Olağan Kongresi'nden ayrılırken, gazetecilerin konuya ilişkin sorularına, "Sayın Cumhurbaşkanı'na, bu tür boşalmalar olduğu zaman yasalar çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla teklifimizi yaparız. Bu teklifimiz de aynı şekilde yapılmıştır. Teklifimiz yapıldıktan sonra sayın Cumhurbaşkanımız, 'uygun görülmediği' gerekçesiyle iade etmiştir" yanıtını verdi. Erdoğan, "İade gerekçesi var mı" sorusunu, "Hayır" diye yanıtlarken, "Bundan sonraki süreçte ne yapılacağının" sorulması üzerine de, "Bakanlar Kurulu olarak aramızda kararlaştırıp, yeni adayımızı göndereceğiz" dedi.

14 Mart'tan bugüne neler oldu

Süreyya Serdengeçti'nin emekliye ayrılmasının ardından Banka Meclisi, Merkez Bankası Başkan Vekilliği, 15 Mart itibariyle, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'yı getirdi. Devlet Bakanı Ali Babacan'ı, 15 Mart'ta kabul eden Cumhurbaşkanı Sezer, atamaya ilişkin açıklama yapmadı.

Görüşmeden sonra kamuoyunda, Babacan'ın köşke, Erdem Başçı'nın atama kararnamesini götürdüğü, ardından gelen altı gün boyunca da Başçı'nın bu göreve uygun olup olmadığı, eşinin türbanlı olmasının yaratacağı sorunlar tartışıldı.

Kamuoyundaki bu dalgalanma süreci devam ederken Bakanlar Kurulu'nun 20 Mart'ta yaptığı toplantının ardından Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, açıklamasında atamayla ilgili sorunun Cumhurbaşkanlığı'ndan kaynaklandığı imasında bulundu.

Bu açıklamadan bir gün sonra, 21 Mart'ta Cumhurbaşkanlığı'ndan tek cümlelik bir açıklama yapılarak, Cumhurbaşkanlığı'nda Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasına ilişkin bir karar taslağı bulunmadığı ifade edildi. Hemen ardından Başbakan Erdoğan ise "Kararname gitti ama kararnamenin kiminle ilgili olduğu noktasında Çankaya açıklamayı yapmadıktan sonra bizden bir açıklama duymayacaksınız" değerlendirmesinde bulundu. Böylece kararnamedeki ismin Adnan Büyükdeniz olduğu anlaşıldı.

Aydemir ve Şimşek de veto yedi

SEZER, Büyükdeniz'in kararnamesi ile birlikte Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı için gönderilen DPT Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir ve Merrill Lynch'in yöneticilerinden Mehmet Şimşek'in kararnamelerini de iade etti. Cumhurbaşkanı bu iadesini, "Başkan yardımcılarını, asaleten atanacak başkanın belirlemesi gerekir" gerekçesine dayandırdı. Sezer'in, başkan yardımcılarının atanmasına ilişkin kararnameyi iade etmesi, kulislerde, "Hükümete yine hukuk dersi verdi" yorumlandı. Yasaya göre, müşterek kararname ile atanan başkan yardımcılarının önce Merkez Bankası Başkanı'nın önermesi gerekiyor.

Telegraph: Başkanlık için laik olmak yetmez

MERKEZ Bankası başkanlığı konusundaki belirsizlik yabancı basının da ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye'de Merkez Bankası Başkanı olabilmek için sadece iyi bir laik olmanın yetmeyeceği, aynı zamanda başkan adayının eşinin de başının açık olması gerektiği yorumunu yaptı. Merkez Bankası'nın başına geçici olarak getirilen Erdem Başçı'nın, bu göreve kalıcı olarak atanmasının oldukça zor olduğunu ifade eden gazete, bu konuda asıl engelin, Başçı'nın eşinin kamusal alanda başını kapatması olarak gösterdi.

Gözler daha önce Köşk sınavından geçenlerde

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in Merkez Bankası Başkanlığına Adnan Büyükdeniz'in atanması kararnamesini geri çevirmesi üzerine, gözler hükümetin yeni isim arayışlarına çevrildi. Merkez Bankası Başkanlığı için daha önce adı geçen Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar yeniden gündeme geldi. Ertürk ile Çanakçı'nın daha önce Köşk sınavından geçmiş isimler olduğuna dikkat çekildi.

TOBB: Tedirgin olmaya gerek yok

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer'in, hükümetin Merkez Bankası başkanlığına Adnan Büyükdeniz'in atanmasına yönelik kararnamesini veto etmesini, "Tedirgin olmaya, gündemin önüne çıkarmaya gerek yok. Merkez Bankası Başkanı öyle ya da böyle bir şekilde atanacak" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber