Sınırların güvenliği için profesyonel teşkilat kuruluyor

Haber Giriş : 27 Mart 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sınır muhafaza' teşkilatı, aralarında rütbeli askerlerin de bulunduğu 70 bin kişiden oluşacak. Uygulama iki gün sonra başlayacak ve 8 yılda tüm sınırlara yayılacak. Genelkurmay ve Emniyet'in de desteklediği projenin maliyeti 3 milyar Euro.

AB normlarına uyum kapsamında kara ve deniz sınır güvenliği özel bir birlik tarafından sağlanacak. 3 milyar Euro'luk ?Entegre Sınır Yönetimi Projesi? 29 Mart'ta yapılacak törenle uygulamaya konulacak. 2014 yılında tamamlanması öngörülen proje ile sınırlar profesyonel ekipler tarafından korunacak. Türkiye'nin AB yolundaki en kapsamlı çalışmasının eylem planını İçişleri Bakanlığı'na bağlı Entegre Sınır Yönetim Proje Uygulama Müdürlüğü hazırladı. Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca sağlanan sınır güvenliği tek elde toplanıyor. 8 yıl içinde kademeli bir geçiş öngörülüyor. Proje kapsamında 70 bin kişiden oluşan sınır muhafaza teşkilatı kurulacak ve başında bir vali görev yapacak. Sınır boylarında emniyeti sağlayacak olan profesyonel kolluğun, rütbeli askerlerden oluşabileceği, ancak hiçbir şekilde erlerin bu birlikte görev almayacağı belirtiliyor. Teşkilat, ?Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü' ya da ?Sınır Muhafaza Daire Başkanlığı' adı altında kurumsallaşacak.

Fransa ve İngiltere ile birlikte yürütülen çalışmalara İçişleri'nin yanı sıra 20 kamu kurumu da katıldı. Adalet, Sağlık, Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Savunma bakanlıklarının yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü de hazırlıklara destek verdi.

Sınır güvenliğinin AB normlarına uygun hale getirilmesi amacıyla Fransa modelinin örnek alınması üzerine, uzmanlar Fransa ve İngiltere'de de temaslarda bulundu. AB'nin başlangıç olarak 685 bin Euro destek sağladığı projenin toplam maliyeti 3 milyar 700 bin Euro. Bunun yaklaşık yüzde 60'ı AB tarafından karşılanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasıyla yürürlüğe giren projenin kapanış töreni 29 Mart 2006'da yapılacak. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da katılacağı bir törenle kamuoyuna açıklanacak projede öncelikle Türkiye sınırlarının mevcut işleyişi hakkında bir durum tespiti yapılıyor. Özellikle yüksek dağlardan oluşan doğu sınırlarını korumanın güçlüğüne dikkat çekiliyor. Hazırlan'ın projeye göre, Türkiye sınırlarının AB standartlarına ulaştırılması amacıyla altyapı ve ekipman ihtiyaçları ilerleyen dönemlerde saptanıp modernizasyona gidilecek. Sınırlar termal kameralarla izlemeye alınırken, sınır güvenliğinde uydu takip sistemleri de kullanılacak. Sınır bölgelerine yeni devriye yolları yapılacak. İnsan kaçakçılığı olayları için barınma merkezleri oluşturulacak. Akaryakıt ve hayvan kaçakçılığına karşı da sınırda bazı tesisler kurulacak; veterinerler ve ilgili kurumların temsilcileri buralarda görevlendirilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber