10 yılda 130 bin öğretmen emekli oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2006 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Satın alma güçleri her geçen yıl düştüğü bildirilen öğretmenlerin emekliliği tercih etmeye başladıkları, son 10 yılda 130 bin 673 öğretmenin emekli olduğu bildirildi. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğretmenlerin, yurdun en ücra köşelerinde, her türlü olumsuz şartlarla mücadele ederek görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

''Ücra'' diye nitelendirdiği yörelerde sosyal ve kültürel gereksinimleri karşılayacak altyapıyı bulamayan öğretmenlerin, gelişmiş bölgelerde de ekonomik nedenlerle bu gereksinimlerini gideremediğini anlatan Boğa, ''Öğretmen, görevi gereği kendini çok yönlü yetiştirmek durumundadır, ancak ne öğretmen ne de eğitim ve
öğretim gerekli desteği bulamamaktadır. Son 10 yılda ise krizler ve enflasyon nedeniyle tüm eğitim çalışanları büyük bir yoksullaşma süreci yaşıyor. Eğitim emekçileri her geçen yıl, bir önceki yılı mumla arıyor'' diye konuştu.

Yaşanan zorluklar nedeniyle öğretmenlerin emekliliği tercih eder hale geldiğini belirten Boğa, son 10 yılda 130 bin 673 öğretmenin emekli olduğunu kaydetti.
Boğa, ''Öğretmenlerimizin aldığı maaşların yoksulluk sınırının ancak yarısına ulaşması, öğretmenlerin tercihlerini emeklilikten yana kullanması etken olmuştur. Bugün ortalama öğretmen maaşı 803 YTL, 4 kişilik bir ailenin zorunlu giderleri ise bin 800 YTL'nin üzerindedir. Ortalama öğretmen maaşının, yoksulluk sınırının yarısından az olması, eğitime ve öğretmenlerimize ne kadar değer verildiğini açıkça göstermektedir. Öğretmenlerin aylık satın alma gücü 1979 yılındaki satın alma gücünün yüzde 50'sine bile ulaşamamıştır''dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber