Abbas Güçlü, MEB'in değişiklik yaptığını bilmiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Nisan 2006 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda Abbas Güçlü'nün bugünkü Milliyet gazetesinde yer alan yazısı yer almaktadır. Güçlü iki adet mektup yayımlamıştır. Bu mektuplardan birisi 30 Haziran olayına ilişkindir. İkincisi eş durumu atamlarında adaylığın bitmesi şartının aranmasına ilişkindir.

Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı kılavuzda yazan 30 Haziran olayını 30 Eylül olarak değiştirmiş, bu değişikliğie ilişkin Bakanlık açıklaması hafta içinde sitemizde yayımlanmıştır.


İşte Abbas Güçlü'nün değişiklikten haberdar olmaksızın yayımladığı yazı

Öğretmen tayinleri

Türkiye'nin en çilekeş insanlarının başında öğretmenler geliyor. Ülkemizin en ücra köşelerine gidenler de onlar, bırakın ödüllendirilmeyi, her türlü eziyeti görenler de yine onlar.

Güya onlar geleceğin mimarları. Güya onlar, emanet bıraktığımız, en değerli varlığımız olan çocuklarımızın ikinci anne babaları. Ama onları, görev atanmadan önce de, sonra da öylesine demoralize ediyoruz ki kutsal mesleğin gereğini yerine getirecek halleri kalmıyor. İşte size iki mektup. Her ikisi de on binlerce öğretmeni ilgilendiriyor. Önce okuyalım. Değerlendirmesini daha sonra hep birlikte yapalım:

"2006 il içi yer değiştirme kılavuzu yayımlandı. Bütün öğretmenler şokta. Herkes tayin istemeye hazırlanırken mantık dışı bir uygulamayla karşılaştık.

Daha önce, 30 Eylül itibariyle 2 yılını dolduran öğretmenler il içi tayin isterken yeni kılavuzda bu hesaplama '30 Haziran itibariyle 2 yılını dolduranlar' şeklinde değiştirilmiş. Bu durumda 2004'te yer değiştirenler, 30 Haziran'dan sonra ilişik kesebildiklerinden dolayı 2 yılını dolduramıyor.

Çünkü 2004'te ancak temmuzda yer değişikliği yapılıyordu. Çünkü kararnameler 1 Temmuz'da elimize ancak ulaşabildi. Yüzde 90'ı da 1-10 Temmuz'da görev yerlerini değiştirebildi.

Yani 3-5 gün farkla bir yıl daha yer değiştirme isteğinde bulunamıyoruz. Önceki atamaların geç yapılmasının sorumlusu biz olmadığımız halde.

2004'te yer değiştirenler için hesaplamanın yine 30 Eylül itibariyle yapılmasını istiyoruz. "

Bu kadarı da olmaz

"Ağustos ayında ilk atama olarak Samsun iline atandım ve evliyim. Şubat döneminde de eşim Siirt'e atandı ve 04.03.2006 tarihli yeni yönetmelikle bir yere gelme hakkımız elimizden alındı. Çünkü stajyer öğretmenlerin adaylıkları kaldırılmadan eş durumundan tayin isteme şansı yok. Bu durumda, bir buçuk yıl içinde bir yerde buluşma şansımız yok ve bizden verimli bir şekilde öğretmenlik yapmamız bekleniyor..."

Evet, iki ayrı mektup ve iki farklı şikâyet konusu. Her iki konuda da mağdur olan öğretmenler. MEB, her iki konuda da dayatmacı. Ben ne dersem o olur mantığının esiri. Öğretmenler huzursuzmuş, mutsuzmuş umurlarında değil.

Bakanlık öğretmene karşı bu kadar kırıcı ve acımasız olunca, öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımı da maalesef bu durumdan etkileniyor. Kendisi huzursuz olan bir öğretmen, ne kadar huzur dağıtabilir ki!..

Televizyon ve internetteki şiddet ile okullardaki şiddet arasında bir bağ var mı? Bu konuda çok şeyler söylenebilir. Peki ya okullarda yaşanan şiddet olayları ile sokağa taşan şiddet arasında bir ilişki kurulabilir mi? Bu konuda da çok farklı argümanlar ortaya konabilir. Beyin jimnastiğini biraz daha öteye götürüp sokağa taşan şiddet ile terör olayları arasında öyle ya da böyle bir etkileşim söz konusu olabilir mi sorusunu kendimize yöneltebiliriz. Cevap, yine kişiden kişiye çok farklı olacaktır.

Bu konularda polisten üniversitelere, sivil toplum örgütlerinden araştırma şirketlerine kadar hemen herkes bir çalışma içerisinde. Sonuçlar da birbirinden çok farklı. İktidarın olaya yaklaşımı ise tüm tespitlerin ötesinde: Medya abartmasıymış.

Sanki ortada bir şey yok da gazete ve televizyonlar abartıyormuş. Pireyi deve gösteriyormuş...

Bu yaklaşım tarzını 80'li yıllardan çok iyi hatırlıyoruz. Yok ya da abartılıyor denilen şiddet ortalığı kan gölüne çevirdiğinde bile görmezlikten gelinmişti...

Özetin özeti: Huzurun yolu okullardan geçiyor. Öğretmeni ve öğrencisi mutlu olan bir toplumu sokağa taşımak kolay olmaz!..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber