İstihbarat Binbaşı: Eldiven taktığı söylenen valinin eşi, başı açık çıktı

Haber Giriş : 02 Nisan 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Jandarma İstihbarat Binbaşı Zahit Engin, Güneydoğu'da terörle mücadele yaparken bile fişleme tartışmalarının gündeme geldiğini söyledi. Fişleme olaylarının en yakın tanıklarından olan Engin, bir anısını hiç unutamıyor:

?7. Kolordu istihbarat şube müdürü, Diyarbakır'da bir vali yardımcısının eşinin dirseklerine kadar eldiven taktığı bilgisini verdi. Araştırdım, bürokratın eşinin başının bile açık olduğunu gördüm.? Engin,kamuoyunda ?fişleme' olarak tanımlanan ?personel istihbaratı'na özellikle 28 Şubat sürecinden sonra ağırlık verildiğini söylüyor. Engin'e göre özellikle 1999 yılında Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nde değişiklik yapılması ile birlikte personel istihbaratında ?irtica'ya öncelik verildi. Emekli binbaşı irticanın birinci öncelikli tehdit olmasından sonra kamuda görev yapan personelin dindar olup olmadığının daha yakından takip edildiğini kaydediyor. Gerek istihbarat timi gerekse istihbarat grup komutanı olarak görev yaptığı yıllarda ?personel istihbaratı' konularına girmediğini belirten Engin, bu tür personel istihbaratında yanlış bilgilendirmelerin söz konusu olduğunu söylüyor. Engin, kendisine ?personel istihbaratı' konusunda gelen teklifleri, ?Bizim görevimiz personel istihbaratı değil terördür.? diye geri çevirmiş. Emekli Binbaşı, personel istihbaratı konusunda hatalar yapılabileceğinin altını çiziyor. Diyarbakır'da istihbarat tim komutanı olarak görev yaptığı dönem içinde bir gün 7. Kolordu istihbarat şube müdürü Kurmay Albay'ın kendisini çağırıp Diyarbakır'daki bir vali yardımcısı hakkında bilgi istediğini anlatan Engin şöyle devam ediyor: ?Nasıl biri olduğunu sordu. Ben Karadeniz'de görev yaparken tanıdığımı, o zamandan beri dost olduğumuzu söyledim. Albay'a ?Aktif bir arkadaşımız. İyi bir yöneticidir.' dedim. Gerçekten de öyleydi. Bizim de Diyarbakır'da güvencemizdi. Her türlü sıkıntımızda bize destek olan biriydi. Ben böyle deyince, İstihbarat şube müdürü bana, ?Onu demiyorum. Karısının kafası türbanlıymış. Dirseklerine kadar eldiven takarmış. Hiçbir törene falan katılmazmış.' dedi. Ben de ?Vallahi ben karısını tanımıyorum. Siz bana vali yardımcısını sordunuz. Ben de onu söyledim. Karısının nasıl biri olduğunu ise bilmiyorum.' dedim.?

İstihbarat şube müdürü ile yaptığı konuşmadan sonra Diyarbakır'da vali yardımcısı olan arkadaşının yanına gittiğini söyleyen Engin, ?Ben arkadaşın hanımını tanımıyordum. Ancak gördüm ki başı filan kapalı değil. Kollarına kadar eldiven de takmıyor.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber