Milletvekillerinin saatlik ücreti öğretmenin 15 katı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Nisan 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip ÖZCAN'ın, sendikamızın yaptığı milletvekilleri ile öğretmen maaşlarının karşılaştırılması ile ilgili araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

MİLLETVEKİLLERİNİN SAATLİK ÜCRETİ ÖĞRETMENLERİN 12 İLA 15 KATI

Sendikamız milletvekillerinin maaşları ile haftada 2 gün çalıştığı savunulan öğretmenlerin maaşlarını kıyaslayan bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, milletvekillerinin daha az çalışmasına karşın, öğretmenlerin 15 katı maaş aldığını ortaya koydu.

Buna göre; milletvekilleri haftada 3 gün ve 12 saat çalışıyor. Buna karşın bir milletvekilinin aldığı ücret 7 bin 465 YTL.

Bir sınıf öğretmeni ise haftada 18 saat derse giriyor, aldığı ücret ise en düşük derecedeki bir öğretmenin 765 YTL, en yüksek derecedeki bir öğretmenin 941 YTL.

Durum böyle olunca milletvekilinin bir saatlik ücreti 155,52 YTL iken, 9/1 derecedeki bir öğretmenin ücreti 10,63 YTL, 1/4 derecedeki bir öğretmenin ücreti ise 13,07 YTL'dir.

Yani milletvekillerinin saatlik ücreti en düşük derecedeki öğretmenin yaklaşık 15 katı, en yüksek derecedeki öğretmenin ise 12 katıdır.

Üstelik milletvekilleri öğretmenlere göre haftada 6 saat daha az çalışmaktadır. Öğretmenlerin çalışma saati sadece ders saati ile de sınırlı değildir.

Derse hazırlanma, ödevleri inceleme, sınav kağıtlarını okuma, velilerle görüşme, kariyer gelişimini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunma da öğretmenin çalışma saatleri içinde yer almaktadır.

MİLLETVEKİLİ 14 AYDA, ÖĞRETMEN 131 AYDA EVSAHİBİ OLABİLİYOR

Peki bir milletvekili maaşı ile ne yapılır? 15 aylık ev kirası ödenir, 5 yıldızlı bir otelde 18 gece konaklanır, 4 kişilik bir aile 94 kere dışarıda akşam yemeği yiyebilir, 50 çift ayakkabı, 19 adet takım elbise alınır, 14 ayda 100 bin YTL değerinde bir ev, 6 ayda 40 bin YTL değerinde otomobil satın alınır.

Oysa en düşük derecedeki bir öğretmen bir aylık ev kirası için maaşının yüzde 66'sını, en yüksek derecedeki bir öğretmen maaşının yüzde 54'ünü; en düşük derecedeki bir öğretmen 5 yıldızlı bir otelde bir gece konaklayabilmek için maaşının yüzde 54'ünü, en yüksek derecedeki bir öğretmen maaşının yüzde 44'ünü, en düşük derecedeki bir öğretmen bir çift ayakkabı alabilmek için maaşının yüzde 20'sini en yüksek derecedeki bir öğretmen maaşının yüzde 16'sını, en düşük derecedeki bir öğretmen bir takım elbise alabilmek için maaşının yüzde 53'ünü, en yüksek derecedeki bir öğretmen maaşının yüzde 43'ünü ayırmak zorundadır.

En düşük derecedeki bir öğretmen 100 bin YTL değerindeki bir evi alabilmek için 131 ay, en yüksek derecedeki bir öğretmen 107 ay, 40 bin YTL değerinde otomobil satın almak için de en düşük derecedeki bir öğretmen 53 ay, en yüksek derecedeki bir öğretmen ise 43 ay dinlenmeden çalışmak zorundadır.

Araştırmanın sonuçları ile ilgili bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip ÖZCAN şunları söyledi: ?Ülkemizde eğitim çalışanları ne ekonomik ne de özlük hakları açısından hak ettikleri konumda değildir.

Üstüne üstlük eğitim çalışanları, kendilerini yönetenler tarafından sık sık kandırılmakta ya da ağır sözler işitmektedir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK, hatırlanacağı üzere 24 Kasım Öğretmenler Gününde müjde vermek yerine, öğretmenlerin haftada 2 gün çalıştığını savunarak, öğretmenleri yermeyi tercih etmişti. Yine Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN, tıpkı ÇELİK gibi kamuoyunu yanıltarak, öğretmenlerin maaşlarına ek ders ücretlerinde yapılan artışla birlikte ortalama 188 YTL zam yapıldığını ifade etmişti. Oysa gerçek gösterilenden çok farklıdır. Örneğin; 30 saat derse giren bir sınıf öğretmeni, haftada 12 saat, ayda 48 saat ek ders almaktadır.

Ek ders ücretlerine 1.4 YTL zam yapıldığı göz önüne alındığında öğretmenlerin ek ders ücretlerine yapılan zammın toplamı, 67 YTL'dir. Ayrıca şu unutulmamalıdır ki; burada bahsettiğimiz husus ek ders ücretini tam alan sınıf öğretmenleri için geçerlidir.

Öte yandan özellikle branş öğretmenleri çok daha az ek ders ücreti almaktadır. Geçen hafta TBMM'de kabul edilen yasayla maaş karşılığını doldurmayan branş öğretmenleri de bundan sonra ek ders ücreti alamayacaklardır. Ne yazık ki ders ücretindeki artışlar, emeklilere de yansıtılmamıştır. Üstelik daha önce master yapmış öğretmenlere %25, doktora yapmış öğretmenlere %40 oranında ek ders ücreti fazla ödenirken, yapılan yasal düzenlemeyle öğretmenlerin bu hakkı da ellerinden alınmıştır. Görüldüğü üzere gerek hükümet, gerekse Milli Eğitim Bakanlığı, çalışanlara verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmemiş, Türkiye adaletsizlikler ülkesi haline gelmiştir. Milletvekilleri az çalışıp, çok kazandığı halde eğitim çalışanı çok çalışıp, az kazanmaktadır. Öğretmenlerin çalışma saatlerinden rahatsız olan Milli Eğitim Bakanı nedense bu durumdan hiç şikayetçi olmamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber