Antalya'da engelli basketbolcuya 'saha çizilir' engeli

Maçlarına izin verilmediği gibi antrenman için de şehir merkezindeki salonda izin verilmeyen engelli sporcular, bir süre önce Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, ancak sorumluluğu yine Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde olan salonun hemen yanında kurulu çadırda antrenman yapabiliyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Kasım 2013 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya'da engelli basketbolcuya 'saha çizilir' engeli

Kışın soğuk, yağmurda su basan, yazın da aşırı sıcak bir ortama dönüştüğü belirtilen çadırdaki altyapı ise engellerle dolu. Sporcuların soyunma odaları tekerlekli sandalyenin geçebileceği şekilde değil.

HEM TARAFTAR HEM SPORCULAR GİDEMEZ

Tekerlekli sandalye basketbol liglerinde Türkiye'de mücadele eden 70 takım olduğunu, bunların 10'unun Süper Lig'de olduğunu belirten takım kaptanı Yusuf Çoban, 'Döşemealtı Spor Salonu'na gitmekte, erişimde zorluk çekiyoruz. Biz sporcular olarak gidemediğimiz durumda taraftarımız nasıl gelecek Şehir merkezini istememizin nedeni erişilebilirliği. Kaldırımlar, yaya geçitleri tüm engellilere uygun. Hem taraftarımız geliyor hem de buradan geçenler maçlarımızı görüyor diye konuştu.

GEREKÇE SALONU ÇİZİYORLARMIŞ

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda izin verilmemesine tekerlekli sandalyelerin salonu çizdiğinin gerekçe gösterildiğini öne süren Yusuf Çoban, İstanbul'da Sinan Erdem, Abdi İpekçi salonlarında, Ankara'da Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda, İzmir'de Arena Kapalı Spor Salonu'nda ve diğer illerde de aynı şekilde şehir merkezindeki salonlarda oynandığını söyledi. Bu uygulamanın sadece Antalya'da olduğunu belirten Çoban, 'Çizse bile biz engelli basketbol takımıyız, ne kadar çizer ki Yine de oynatılması lazım dedi.

ÇOK KOMİK BİR GEREKÇE

Aynı zamanda milli sporcu da olan oyunculardan Önder Yurdagül, yurtdışında hep büyük salonlarda oynadığını, 'saha çizilir' şeklindeki gerekçenun çok komik olduğunu belirtti. Türkiye'de hükümetin engelliler için belirlediği pozitif ayrımcılık uyguladığını belirten Yurdagül, 'Pozitif ayrımcılığın yapılması gereken bir yerdir burası. Ama bu noktada sorumlu mercilerin çok da sorumlu davranmadıklarını görüyoruz. Birçok arkadaşımızı engelli sporlarıyla ilgili doğru yönlendirmeye çalışırken, karşımıza üst düzey yöneticilerin bu şekilde çıkması gerçekten çok manidar dedi.

Yurdagül şöyle konuştu Ciddi anlamda kısıtlı imkanlarla oynuyoruz. Kolları ve omuzları çok yoran bir iş. Ayaklarımızı kullanamadığımızdan her işi ellerimizle yapıyoruz. Ağırlık idmanına girip tekrar buraya geliyoruz, yolda üşüyoruz. Görüyorsunuz çadır yani. Tabi herşeyi güzellikle olsun istiyoruz. Burada antrenman yapılır mı ya da Döşemealtı'nda müsabaka nasıl yapılır 12 engelli sporcu ve bu sporcuları izlemek için evlerinden çıkacak engellilerin Döşemealtı'na nasıl ulaşabileceği çok önemli bir soru. Bu sorunun cevaplanmasını istiyoruz.

MÜDÜR İDDİALARI YALANLADI

Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Antalya'da 2 tekerlekli sandalye takımı olduğunu, birinin Kepez'de diğerinin de iki yıldır Dilek Sabancı Kapalı Spor Salonu'nda maçlarını yaptığını söyledi. Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediye Tekerlekli Sandalye Basketbol takımının Döşemealtı'ndaki salona verilmesinin nedenini, tamamen engellilere yönelik fiziki altyapısı mevcut yeni bir saha olmasından kaynaklandığını anlatan Hacıcaferoğlu, şöyle dedi

'Tribünleri, soyunma odaları, asansörüne varıncaya kadar engellilere uygun bir salon. Parkeler çizilecek, eskiyecek ki biz değiştireceğiz. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda çok yoğunluk var ve çizilir ifadesi doğru değil. Atatürk'te okulların, lig ve Türkiye şampiyonası gibi çok yoğunluk var. Ayrıca Döşemealtı da Büyükşehir sınırları içinde. Antalya büyük bir şehir. Döşemealtı'ndaki salonun altyapısı engellilere çok uygun ve orayı bu alanda merkez yapmak istiyoruz. Daha rahat edeceklerini düşünüyoruz. Bu bir haksızlık, o zaman kimseyi salonlara almayalım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber