Avrupa Parlamentosu vekillerinden Erdoğan'a kınama mektubu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2006 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir grup Avrupa Parlamentosu milletvekili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Diyarbakır olayları ile ilgili bir kınama mektubu gönderdi. Çıkan olaylarda tüm sorumluluğun devlet yetkililerine ve askere yüklendiği mektupta müzakerelerin askıya alınabileceği tehdidi de yer aldı.

Avrupa Parlamentosu'na (AP) üye 46 milletvekili tarafından imzalanan mektupta, Türkiye'de en az 18 milyon Kürt'ün bulunduğu ve Türkiye'deki Kürtler'in kendi kültürel, sosyal ve siyasi kimliklerine dair temel haklardan mahkum bırakıldığı savunuldu.

ABHaber'in yayınladığı mektupta, Ankara Hükümeti'nin Kürtlerin kimliğini reddettiği de ifade edildi.

"KÜRT SORUNUNA ASKERİ ÇÖZÜM OLAMAZ"

"Kürt sorununa askeri bir çözüm getirilemeyeceğini şiddetli bir biçimde vurguluyoruz" denilen mektupta sorunun şiddetten uzak, siyasi ve müzakereye dayanan bir biçimde çözülmesinin istendiği belirtildi.

AP milletvekilleri, Kürt nüfusun haklarının tanınması konusunun, Türkiye'nin AB üyeliği için bir şart olduğunu ifade etti.

MÜZAKERELER DURDURULUR TEHDİDİ

Mektubu imzalayanlar arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasını savunan isimlerin de bulunduğunu belirten AP milletvekilleri, "Komisyon'un ve Konsey'in Türkiye ile müzakerelere başlandığı sırada, Ankara'nın insan hakları ve demokratik prensipler konusunda bir ihlali halinde müzakerelerin durdurulabileceğini vurguladığını" aktardı.

Mektupta, "Türk yetkililerin ve ordunun Kürt nüfusa yönelik tek taraflı ihlallerini sürdürmesi halinde Birliğin ilgili adımları atmak zorunda olduğu" ifadeleri yer aldı.

"ANKARA'YI VE ORDUYU KINIYORUZ"

"Diyarbakır'da pek çok masum sivilin ölümüne neden olan Ankara'yı ve Türk ordusunun ve devlet otoritesinin yerel görevlilerini kınıyoruz" denilen mektupta bütün taraflara "hiçbir koşul öne sürmeden silahları bırakma" çağrısında da bulunuldu.

Birer kopyasının AB Dönem Başkanı Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Avrupa Parlamentosu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell'e gönderildiği mektupta son olarak Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı ve Komisyon'un ilgili girişimlerde bulunması ve böylece Ankara ile Kürtler arasında resmi, siyasi ve yapıcı bir diyaloğun başlamasını sağlaması istendi.

İSTANBUL OLAYLARINDAN VE PKK'DAN BAHSEDİLMEDİ

14 PKK'lının öldürülmesi sonucunda başlayan Diyarbakır olaylarında sorumluluğun Ankara'ya ve orduya yüklendiği mektupta olaylar sonrasında İstanbul'da yaşanan ve çok sayıda masum insanın ölmesine neden olan bombalı ve molotof kokteylli saldırılara değinilmemesi ve PKK'dan bahsedilmemesi dikkat çekti.

MEKTUBU BAYRAK HIRSIZI MAKSAKİS DE İMZALADI

Avrupa Parlamentosu'nda, kendilerini "AP-Kürtler Dostluk Grubu" olarak adlandıran bir grup milletvekili tarafından kaleme alınan mektubu imzalayan isimler arasında Felennaz Uca ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırını yasa dışı olarak geçen ve sınırdaki Türk bayrağını çalan Marios Matsakis'in de bulunması dikkat çekti. Mektubu imzalayan diğer vekiller ise şöyle: "Gnoletto Vittorio, Adamou Adamos, Auken Margrete, Batzeli Katerina, Beglitis Panagiotis, Bertinotti Fausto, Bourzai Bernadette, Brie Andre, Camre Mogens N.J., Carlotti Marie-Arlette, Casaca Paulo, Catania Giusto, Chiesa Giulietto, De Brun Bairbre, Demetriou Panayotis, Dimitrakopoulos Georgios, Evans Jillian,Ford Glyn, Goudin Helene,Gruber Lilli, Guidoni Umberto, Gurmai Zita, Hammerstein David, Hassi Satu, Joan Mari Bernat, Karatzaferis Georgios, Kaufmann Sylvia-Yvonne, Kusstatscher Sepp, Lambert Jean, Ludford Sarah, Markov Helmuth, Matsakis Marios, Meyer Willy, Morgantini Luisa, Musacchio Roberto, Ortuondo Larrea Josu, Papadimoulis Dimitrios, Pflueger Tobias, Prodi Vittorio, Roure Martine, Sacconi Guido, Svensson Eva-Britt, Triantaphyllides Kyriacos, Uca Feleknas, Wagenknecht Sahra, Wurtz Francis, Zimmer Gaby".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber