'Türk hakimi, dava dosyaları ile cüzdanı arasında sıkıştı'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'de hakimlerin Avrupalı meslektaşlarına göre daha fazla çalışıp daha az kazandığına işaret ederek, "Türk hakimi, dava dosyaları ile cüzdanı arasında sıkıştı" dedi.

ATO, Adalet Bakanlığı'nın verileri ile Avrupa Etkin Yargı Komisyonu'nun "2002 Avrupa Yargı Sistemleri" çalışmasını esas alarak, "Türkiye ve Avrupa'nın adalet sistemlerini" karşılaştırdı.

21 Avrupa ülkesi ile Türkiye'nin yargı sistemlerinin mercek altına alındığı çalışmaya göre, mesleğe yeni başlayanlardan yüksek mahkemeye kadar tüm kademelerdeki hakimler, Avrupa ortalamasının çok altında maaş alıyor.

İngiltere'de mesleğin başındaki bir hakim aylık 13 bin 972 Avro, İrlanda'da 9 bin 7 Avro, İsviçre'de 8 bin 333 Avro, Norveç'te 6 bin 756 Avro, Danimarka'da 6 bin 437 Avro gelir elde ediyor. Türkiye'de ise mesleğe yeni başlayan bir hakim aylık 750 Avro kazanıyor.

Yüksek mahkeme veya temyiz mahkemesi hakimi düzeyine ulaşan hakimler de İngiltere'de 22 bin 163 Avro, İrlanda'da 15 bin 699 Avro, İsviçre'de 16 bin 666 Avro, Norveç'te 9 bin 562 Avro, Danimarka'da 9 bin 516 Avro maaş alıyor. Türkiye'de görev yapan yüksek mahkeme hakimi ise aylık bin 937 Avro'luk gelirle, sadece, bin 841 Avro gelir elde eden Polonyalı meslektaşlarını geride bırakıyor.

Hakimlerin gelir seviyesindeki düşüklüğe rağmen, iş yüklerinin fazla olduğu vurgulanan rapora göre Türkiye, 22 Avrupa ülkesi içinde en fazla mahkemeye sahip ülke.ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki karşılaştırmayı değerlendirirken, "Manzara, adaletin terazisinin dengede olmadığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aygün, hakimlerin gelir seviyesinin Avrupa meslektaşlarının çok gerisinde kaldığını ifade ederek, "Hakimlerimiz, dava dosyaları ile cüzdanları arasında sıkışmış, adalet dağıtıcıları adalete muhtaç hale gelmiş durumda" görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber