Kamuya işçi alımı sınavı neler getiriyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi kadrolarına ilk defa işçi olarak alınacaklar için yapılacak merkezi sınava tabi olanlar ile eğitim düzeyleri itibarıyla merkezi sınav dışında kalanlar ve bunların işe yerleştirilmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Konuya ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi kadrolarına ilk defa işçi olarak alınacaklar ile geçici, mevsimlik ve muayyen süreli işlerde çalışıp daimi kadrolara geçirilecek işçi alımını kapsayan tebliğe göre merkezi sınav, ÖSYM'nin sorumluluğu altında hazırlanıp, uygulanacak. Merkezi sınava en az ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar girebilecek.

Sınav, yüksek öğretim lisans ve lisansüstü programları, önlisans programları ile lise ve dengi okul mezunu adaylar için farklı düzeylerde yapılacak.

MERKEZİ SINAVDAN MUAF OLACAKLAR

Askerlik veya kanuni bir görev nedeniyle işten ayrılan işçilerden bu görevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek için başvuranlar, kamu kurum ve kuruluşları adına mecburi hizmetle yükümlü olanlar, 12 Nisan 1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1. maddesinde sayılanlar, 24 Mayıs 1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu'nun Ek 1. maddesinde sayılanlar, kurum kanalıyla işe alınmış olmaları kaydıyla hizmet akitleri askıya alınmış olan ve aynı kapsam ve statüde işe başlatılacak bulunan mevsimlik işçiler, geçici işçiler ve muayyen süreli işlerde çalışan işçiler, merkezi sınavdan muaf olacaklar.

Ayrıca, Tabii Afetlerde Zarar Gören Afetzedelerin İşe Gönderilmelerinde ve İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 26 Şubat 1985 tarihli ve 85/9422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar, Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Afgan Göçmenlerinin İşyerlerinde Öncelikle İşe Alınmalarına Dair 31 Mart 1983 tarihli 83/6291 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar da merkezi sınavdan muaf olacak. 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlara, kamu kurum ve kuruluşlarının, daimi işçi taleplerine göndermede öncelik tanınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu'nun 7 Haziran 2002 tarih ve 2002/4671 sayılı Kararı çerçevesinde kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşu tarafından kamulaştırmanın yapıldığı yerde işe alınacaklar da merkezi sınavdan muaf tutulacaklar arasında yer alıyor.

Tebliğde, Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 29 Ocak 1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacakların, kamu kurum ve kuruluşları, kurumun önceden iznini almak kaydıyla, kömür ve maden işletmelerinde yeraltı işlerinde çalıştırılacak işçileri noter gözetiminde yapılacak kura ile istihdam edileceklerin merkezi sınavdan muaf olacakları kaydedildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi kadrolu işçi olarak çalışmış olup da bu kurum ve kuruluşun kendi disiplin mevzuatı uyarınca görev veya meslekten ihraç ya da 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunun 25/II. maddesi gereğince hizmet akdinin feshi dışında bir nedenle ayrılmış olanlardan daimi işçi kadrolarında istihdam edilmek isteyenlerin de merkezi sınavdan muaf oldukları bildirildi.

SINAV SONUÇLARI

Merkezi sınavın aynı veya farklı tarihlerde, il merkezlerinde olmak üzere en erken bir, en geç dört yılda bir yapılacağı, sonuçların bir sonraki merkezi sınav sonuçları kuruma bildirildiği tarihe kadar geçerli olacağı ifade edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi işçi kadrolarına başvurabilmek için merkezi sınavdan 60 ve daha üzeri puan almak gerektiği, sınav kapsamında bulunan özürlü ve eski hükümlüler için puan barajı bulunmamakla birlikte, taleplere müracaat edebilmek için merkezi sınava girmiş olmanın yeterli olduğu ifade edildi. Tebliğde, sınavda başarılı olmanın daimi işçi kadrosuna alınmada tek başına bir hak teşkil etmeyeceği vurgulandı.

Tebliğin, İşgücü Taleplerinin Kabulü ve Sonuçlandırılması'na ilişkin bölümde ise daimi kadroda çalıştırılacak normal işçi taleplerinde, yöre şartı yerine ülke genelini kapsayacak şekilde taleplere yer verilmesi, taleplerde eski hükümlüler arasında suç tiplerine göre, özürlüler arasında da işin niteliği gerektirmediği sürece özür gruplarına göre ayrım yapılmaması, adayların başvuru koşullarını kısıtlayıcı niteliklerin ileri sürülmemesi, işgücü taleplerinde cinsiyet ayrımına yer verilmemesi gerektiği kaydedildi.

SÖZLÜ SINAV

Tebliğde, sözlü sınavın (mülakat), kamu kurum ve kuruluşunun atamaya yetkili amirin görevlendireceği bir başkan ve dört üyeden oluşan sınav kurulunca yapılacağı, müfettiş, kontrolör, denetmen, denetici, aktüer, uzman gibi kariyer mesleklerde, yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabileceği kaydedildi. Ayrıca sözlü sınavın, gerekli görüldüğünde uygulamalı olarak da yapılabileceği belirtildi.

Merkezi sınava katılan adaylar için yazılı ve sözlü sınavda alınan puanların ortalaması alınmak suretiyle; merkezi sınav uygulanmayan adaylar için mülakattaki başarı durumları göz önünde bulundurulmak suretiyle başarı listesi oluşturulacağı ifade edildi.

Tebliğde, doktor ve diş hekimi talepleri için sınav şartı aranmayacağı, taleplerin ilan edileceği ve açık iş sayısından fazla müracaat olması halinde, başvuranlar arasında noter huzurunda yapılacak kura ile asil ve yedeklerin belirleneceği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber