'SSK borçları taksitlendirilecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanı Celal Özcan, SSK borçlarını bugüne kadar ödeyememiş kişi ve kurumların, çok düşük faizle eski borçlarını taksitlendirme olanağına kavuşacağını söyledi.

Özcan, Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ve Konya Ticaret Odası'nın işbirliğiyle, Birlik Konferans Salonu'nda düzenlenen, toplantıda 'SSK prim borçlarına getirilen ödeme kolaylığı' konusunda muhasebeciler ve işadamlarını bilgilendirdi.

Özcan, Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girdiğini belirtti.

Söz konusu yasa ile SKK'nın yaklaşık 5 milyar YTL civarında alacağı bulunan işverenler ve sigortalılara ait borçları, yeniden yapılandırılmasına olanak tanındığını ifade eden Özcan, ?SSK'nın alacağı olan 5 milyar YTL'nin yaklaşık yüzde 50'si ana para, diğer yarısı ise gecikme zammından oluşmaktadır? dedi.

Kanunda borç yapılandırılmasında, 100 bin YTL'nin altında ve üstündeki borçlara ilişkin iki ayrı hesaplamanın söz konusu olduğunu anlatan Özcan, şunları kaydetti:

?Toplam alacağımızın oransal olarak yüzde 55'i 100 bin YTL'nin üzerinde olan borçlar. Altında olanlar ise özel sektör işverenleri, kamu sektörü, avukat ve noterler ile isteğe bağlı sigortalılardan oluşuyor. Yasa, SSK'ya borçlu olanlara ne gibi kolaylıklar getiriyor? En önemli avantaj teminat aranmaksızın borcun taksitlendirilmesi. Ayrıca, taksitlendirme için, eski uygulamanın aksine, teminat verilmesi gerekmiyor.

Yani, 'borcu yoktur? kağıdı için kişi ve kuruluştan herhangi bir teminat istenmiyor. SSK borçlarını bugüne kadar ödeyememiş kişi ve kurumlarımız, çok düşük faizle eski borçlarını taksitlendirebilecek. Mevcut mevzuatımızda yıllık yüzde 30 faiz alınırken, bu yasayla sadece yüzde 4 taksit farkı alınacak.?

Ayrıca, borçların peşin ödenmesi halinde, 3-4 aya kadar, kişi ya da kuruma taksit farkı uygulanmadığını ifade eden Özcan, ?'Peşin ödemelerde aynı zamanda, borçların birikmiş faizleri, yüzde 22'den 80'e kadar oranlarda terkin (silinme) edilebilecek. Yani toplam borcun ortalama yüzde 30-40'ından kurtulunmuş olunacak? diye konuştu.

Özcan ayrıca, yapılandırmanın en önemli avantajlarından birinin de taksitlendirme süresinin 24 aydan 60'ya kadar çıkabilmesi olduğunu, söz konusu yasa kapsamına ise sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları ve sosyal yardım zammı borçlarının girdiği sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber