Koltuğunda 5 yılını dolduran 16 bin okul müdürünün yeri değişecek

Haber Giriş : 15 Nisan 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koltuğunda 5 yılını dolduran 16 bin okul müdürünün yeri değişecek

Okulda sorun çıkaran öğrenciler açık liseye kaydırılacak

İngilizce eğitiminde Avrupa'dan interaktif İngilizce programı alındı

Ağustos ayında 10 bin yeni öğretmen atanacak

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile birlikte star Gazetesi'ni ziyaret etti. Çelik, star Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya, Genel Koordinatör Emin Erener, Yönetim Kurulu Üyesi Bora Erdem, yazı işleri müdürleri ve köşe yazarlarıyla yaptığı sohbet toplantısında, eğitimde yeni yapılanmalara ilişkin bilgi verdi.

Büyük değişim haziranda
Bakan Çelik, eğitim camiasının merakla beklediği müdür rotasyonlarından, disiplin yönetmeliğine, yabancı dil eğitimiyle ilgili yeni yapılanmadan, ÖSS ve OKS sınavına kadar her konuda son gelişmeleri anlattı. MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin yeniden çıktığını açıklayan Bakan Çelik, yeni yönetmelikte müdürlerin yerinin, ?değişebilir' yerine, ?değiştirelecek' şeklinde yer aldığını söyledi. Ve görev yerinde 5 yılını dolduran müdürlerin görev yerinin haziran ayında değiştirileceğini açıkladı.

37 yıl müdürlük yapan var
Eğitim öğretimin aksamaması için uygulamanın okullar kapandıktan sonra yapılacağını bildiren Çelik; ?İstediği kadar başarılı müdür olsun. 5 yılını dolduran herkesin görev yeri değişecek. İstanbul Valisi çok başarılı diye 30 sene İstanbul Valiliği mi yapacak? Bazı yerlerde 37 yıl müdürlük yapanlar var. Yanlızca bir ilde, bir ilçede tek bir okul tipi varsa, o zaman süre 8 yıl olarak uygulanacak. Mesala Van merkezde 1 tane kız meslek lisesi var. Oradaki durumu 8 yıl olarak belirledik' dedi.

Diğerlerine de sıra gelecek
Çelik, il, ilçe müdürleri, müdür yardımcıları ve şube müdürleriyle ilgili farklı bir yönetmelik olduğunu söyleyerek, ?Onlara da sıra gelecek' ifadelerini kullandı. Öğretmen atamalarında mahrumiyet kavramını il düzeyinden ilçe düzeyine çektiklerini anlatan Bakan Çelik, ?Bursa'nın Orhangazi ilçesi artık bizim için mahrumiyet bölgesi. Balıkesir Dursunbey ile Edremit'i, Bandırma'yı, Ankara'nın Çankaya'sı ile Haymana'yı aynı kategoride değerlendirmekte yanlış olur. Son birkaç yılda 18 bin öğretmenin yeri değişti' diye konuştu.

Mahrumiyet maaşı kabul edilmedi
Milli Eğitim Bakanı Çelik, mahrumiyet bölgelerinde görev yapan öğretmene farklı maaş verilmesiyle ilgili ise ?Maliye'ye kabul ettiremedik. Ama mücadelemiz sürüyor' dedi. Daha önce ek ders ücretleriyle ilgili kendisinin 9.8 teklif ettiğini ancak 5 YTL verildiğini belirten Çelik, bunun yüzde 43 zam demek olduğunu ve 1998'den bu yana ek ders ücretlerine yapılan tek zam olduğunu kaydetti. Ek ders ücreti artışının Hazine'ye 3 katrilyon yük getirdiğini ifade eden Çelik, Ağustos'da 10 bin öğretmen alınacağını da bildirdi.

OKS meselesini de çözeceğiz
Yeni ilköğretim müfredatının devreye girmesiyle birlikte OKS'nin tedviri olarak ortadan kaldırılacağını kaydeden Çelik, ?Bu yıl 6. sınıfta pilot uygulanıyor. Bir sonraki sene 7. sınıf derken, sistem oturduğu zaman Ortaöğretim Kurumları Sınavı meselesi de hallolmuş olacak' dedi. ÖSS'nin bir başarı ölçme sınavı değil, eleme sınavı olduğunu söyleyen Çelik, 2 milyon öğrencinin girdiği sınavda 200 bininin 4 yıllık lisans programına yerleştirildiğini, 10 kişiden 9'unun ise elendiğini hatırlattı.

ÖSS adil bir sistem değil
ÖSS sisteminin dünyanın en gayri adil sistemi olduğunu söyleyen vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: ?ÖSYM namuslu, adil sınav yapar. Kayırma yoktur. Ancak ÖSYM'nin dayandığı temel nokta, sadece test usulü ile yaptığı sınavdır. Bu orta öğretimi felç etti. Bu konuda benim Bakan olarak hiç yetkim yok. Çocuklar tarih, felsefe bilmiyor. Çünkü çocuk ?ÖSS'de çıkmıyor' diyor. Çocuklar edebiyatı gereksiz görüyor. Geri adım atıldı ama problem tam çözülmedi. Her sondajdan petrol çıkmaz ama bu aramaktan vazgeçtiğimiz anlamına da gelmez.'

AVRUPA'YA GÖRE LİSELERİMİZ CENNET
OKULLARDAKİ şiddet olaylarına da değinen Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'de ürkütecek derecede sistematik bir sorun olmadığını kaydetti. Bakan Çelik, 2 milyon 150 bin öğrenci olan İstanbul'daki 2 bin 500 okulda 1 yılda sadece 38 olay meydana geldiğine dikkat çekti. Türkiye'deki liselerin İngiltere, Amerika, Almanya ile karşılaştırıldığında cennet olduğunu söyleyen Çelik, bir anlaşma gereği Amerika'ya gönderdikleri öğretmenlerin Türkiye'ye kendinilerini zor attığını kaydetti. ?Bizim çocuklarımız onların yanında melektir' diyen Çelik, ?Orada öğretmenlik yapmak, gardiyanlık yapmaktır. 13-19 yaş grubu felaket. Onlar ipini kırmış dana gibi. Bu toplumda ne kadar şiddet varsa okulda da o kadar şiddet var' dedi.

HUZURU BOZANLAR AÇIK LİSEYE GİDECEK
ÇOCUKLARI olumsuz etkileyen TV programlarına değinen Bakan Çelik, ?Kurtlar Vadisi'ni ben çektirmedim. Milyon dolarlar verip ben transfer etmedim. Hayat Bilgisi dizisini izliyorlar. Hangi okula gitseniz gömlekler fora, kravatlar inmiş. ?Oğlum bu ne?' diyorsunuz, ?Moda' diyor. Bir öğrenci yılda 13 bin saatini okulda, 18 bin saatini televizyonun başında geçiriyor' diye konuştu.

Çelik şöyle devam etti: ?Okulda problem çıkarmayı kronik haline getirmiş çocuklar var. Bunların örgün öğretimden çıkarılması lazım. Sorun eğer kangren haline gelmişse yaraya müdahale edilecek. Bugüne dek uygulanmayan yönetmelikler uygulanacak. Okuldan atmayacağız. Açık liseye kaydıracağız. Kurdu ayırmazsanız, kuzulara haksızlık edersiniz.'

İNGİLİZCE EĞİTİMİNDE YENİ MODEL
YABANCI dil eğitimine de değinen Bakan Çelik, ilköğretim 4. sınıfta İngilizce eğitiminin başladığını, 12. sınıfın sonunda bittiğini ve 9 yıl süren bu eğitim sonunda bir öğrencinin 9 tane cümleyi doğru dürüst kuramadığını kaydetti. İngilizce öğretilememesinin gramatik öğretme metodundan kaynaklandığını anlatan Bakan Çelik, ?Bu tepeden tırnağa yanlıştır. Gramatik öğrenme mukayese ile öğrenmedir. Gramatik öğrenmenin olabilmesi için bir kere o çocukların kendi dilini öğrenmesi lazım. Türkiye'de gramatik öğrenmeyi bir tarafa bırakacağız. Ama bu bir süreç alacak' dedi. Çelik, dünya çapında uygulanan interaktif İngilizce öğretme metodunun, Sanko'nun sahibi İşadamı Abdülkadir Konukoğlu'nun sponsorluğunda Türkiye'ye getirildiğini ve Gaziantep'de başlayıp, tüm okullara yayılacağını bildirdi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber