Kamu bankalarının satışında 'orta yol' sonunda bulundu

Haber Giriş : 15 Nisan 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasında 'kamu bankalarının özelleştirilme yöntemi' konusunda çıkan tartışma, bulunan ilginç özelleştirme formülü ile aşıldı. Bulunan formüle göre, kamu bankaları özelleştirme kapsamına alınmadan, çalışmalar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile gerçekleştirilecek. Böylece özelleştirme kapsamına alınmadığı için kurumların yönetimi Babacan'da kalacak ama özelleştirmeyi Unakıtan yürütecek. Kamu bankalarının özelleştirilmesi için bulunan formül, dün akşam saatlerinde TBMM'ye sunulan Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasayla başka bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısında yer aldı.

ÇALIŞANA GARANTİ YOK

Kamu bankalarının özelleştirme yöntemiyle ilgili düzenleme, tasarının 20. maddesinde yer aldı. 20. maddede şöyle denildi: 'Bankaların iştiraklerindeki hisselerin satış işlemleri, bankalar özelleştirme kapsam ve programına alınmadan, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümlerine göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülür.' Aynı maddede, kamu bankalarının çalışanlarıyla ilgili de ilginç bir düzenlemeye yer verilerek, kamu bankalarında çalışanlarının Özelleştirme Yasası'nın 22. maddesinde yer alan haklardan yararlanmayacağı belirtildi. Buna göre, kamu bankaları personeli, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardaki personele tanınan başka kamu kurumlarına geçme hakkından yararlanamayacak. Bu düzenlemeyle, Türkiye Ziraat Bankası'nın 22 bin Türkiye Halk Bankası'nın da 9 bin olmak üzere toplam 31 bin kamu bankası personeli, hiçbir şekilde başka kamu kurumuna geçemeyecek.

BABACAN YETKİYİ KAPTIRMADI

TBMM'ye sunulan tasarıda yer alan kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme ile, Devlet Bakanı Ali Babacan kamu bankalarındaki yetkisini Maliye Bakanı Unakıtan'a devretmemiş oldu. Normal prosedüre göre, özelleştirme kapsamına alınan kamu kurumları, Unakıtan'a bağlı olan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yönetiliyor. Ancak bu tasarıyla, kamu bankaları, özelleştirme kapsamına alınmayacağı için, bankalarda yetki yine Babacan'da kalacak. Ancak özelleştirmeyi ise ÖİB yapacak. Kamu bankalarının özelleştirme yöntemi daha önceden iki bakan arasında tartışma konusu olmuştu. Özelleştirme kapsam ve programına alınarak satılan iştiraklerindeki hisselerin satış gelirleri, özelleştirme giderleri düşüldükten sonra bankalara ödenecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber