Yeşil rant bitiyor

Haber Giriş : 16 Nisan 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ?Tilkilik yapanlar var' diye eleştirdiği yeşil kart sahtekarları üzülecek. Çünkü, Meclis'ten geçen Sosyal Güvenlik Yasası, yeşil kartlıları da sistem içine alacak. Primlerini devlet ödeyecek. Çalışma Bakanı Başesgioğlu, ?Yasa devrim gibi. Yeşil kart artık tarih oldu' dedi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Yasası'nı çıkarmanın keyfini yaşıyor. Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın yasalaşmasından sonra star'a konuşan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, sosyal güvenlik kurumlarının artık tek çatı altında toplanacağını hatırlattı. Başesgioğlu, ?Artık memurlar, işçiler ve Bağ-Kur'a bağlı çalışanlar istediği hastanede tedavi olacak. İlaç alımında da fark olmayacak. Koruyucu sağlık hizmetlerini de ön plana çıkardık. Aşı ve gebelikte sistem düzgün işlemiyordu. Mesela bir şehrimizde çıkan toplu bir salgında sosyal güvenliği olmayanlar ile olanlara farklı işlemler yapılıyordu. Sistem bunu ortadan kaldıracak' dedi.

İSTİSMAR VARDI
ÇIKARILAN yasanın Türkiye için bir devrim olduğunu savunan Başesgioglu, ?73 milyonluk ülkemizde 10-12 milyon kişi yeşil kart taşıyordu. Artık yeşil kart tarih oldu. Bundan sonra geçerliliği kalmayacak. Yeşil kart sahiplerini hiç kısıtlama olmadan yeni sisteme aldık. Prim ödeyemeyecek durumda olanların primini devlet olarak biz ödeyeceğiz. Yüzde 12.5 primi biz ödeyeceğiz. Bunu yaparken de çok sıkı bir takip yapacağız. İstismarların önüne geçmek için merkezi bir veri tabanı oluşturduk. Bazı şehirlerimizde yaşayanların tamamına yakını yeşil kartlı gözüküyor. Kurulan bu sistem bu kişileri takip edecek. İhtiyaç sahibi olanlar ile olmayanları ayıracak' dedi.

PERSONEL HAVUZA
KURUMLARIN personeli konusunda sorular sorulduğunu hatırlatan Bakan Başesgioğlu, ?Üç ayrı sosyal güvenlik kurumumuzda çalışan personelin durumları yasada net olarak yer alıyor. Daha önceki birleşmelerde havuza gittik. Personelimiz ihtiyaçlar doğrultusunda bu havuzdan geçiş yapacaklar. Bunu yaparken de hak kaybına uğramayacaklar. Yeni çıkan yasa ile toplam 28 bin kişiye ihtiyacımız olacak. Bunun 25 bini halen çalışıyor durumda. Sistemin devreye girmesiyle birlikte doğacak açık net olarak belirlenecek' şeklinde konuştu. Yasanın çıkarılmasıyla birlikte çok sayıda tebrik aldığını belirten Başesgioğlu, ?Gelen telefonların önemli bir bölümü memnuniyeti yansıtıyor. Küçük bir oranda da olsa tepkiler de var. Ben bu tepkileri ideolojik görüyorum. Bize ?sağlık primini almayın' diyorlar. Peki bu nasıl olacak? Devletin imkanları belli. Bu şartlar altında bu primi almak zorundayız. CHP genel anlamda tasarıya itiraz etmedi. CHP'nin itirazı tasarının görüşme süresinde ve temel yasa sınıfına alınmasıyla ilgiliydi. Bizim hazırladığımız yasanın özüne itiraz etmediler' dedi.

REFORM YAĞMURU
SOSYAL Güvenlik Yasası'nın çıkması ile sorunun bitmediğini söyleyen Başesgioğlu, ?Sosyal Güvenlik Reformu, Genel Sağlık Sigortası, Emeklilik Sigortası, Sosyal Yardımlar ve Kurumsal Yapıdan oluşuyor. Her biri ayrı ayrı reformdur. Yasanın çıkmasıyla işimiz bitmiyor, aksine bundan sonra daha da yoğun günler bizi bekliyor' diye konuştu.

BİNA GÜZEL OLACAK
BAŞESGİOĞLU, ?Çıkardığımız yasa daha ilk adımdı. Yasa ile binanın temelini attık. Bundan sonra tek tek tuğlalar koyarak güzel bir bina inşa edeceğiz. Çok hızlı bir şekilde bu sağlam temel üzerine şık bir bina inşa edeceğiz. Emeklilik sigortası ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarılarını önümüzdeki hafta içinde Meclis'e getireceğiz. Onları da süratli bir şekilde geçirdikten sonra, hemen dönüşüme başlayacağız. Biliyorsunuz yıllardır Genel Sağlık sigortası lafı edilir. İktidara gelen hemen hemen her hükümet programını okurken uzun uzun Genel Sağlık Sigortasını anlatırdı. Oysa bu yasa 20 yıldır bu çıkarılamadı. Bunu çıkarmakta bize nasip olacak' şeklinde konuştu.

YEŞiL KART SiSTEMi SUiiSTiMALE AÇIKTI
AYLIK geliri 127 YTL'nin altında olanlara verilen yeşil kart uygulaması 1992 yılında başladı. Halen Türkiye'de 12 milyon kişi yeşil kart uygulamasından yararlanıyor. Bazı illerde yeşil kartlı sayısı nüfusun yüzde 50'sini bile geçmiş durumda. Örneğin nüfusu 456 bin kişi olan Batman'da, yeşil kartlı sayısı 255 bin 925'i buldu. Yeşil kartlı hastalar üzerinden yapılan milyon YTL'lik yolsuzluklar, sosyal güvenlik sisteminin en zayıf yönlerinden biriydi.

PARASI OLAN DA ALDI
GEÇEN sene 1 milyon 250 bin yeşil kart haksız yere alındığı iptal edildi. İptal edilenlerin arasında işyeri sahipleri, apartmanı olanlar bile vardı. Yeşil kartlı hastaların üzerinden yazılan sahte reçetelerle, devletin kasası milyonlarca YTL zarara uğratılıyordu. Hükümet, yeşil kartlıları da genel sağlık sistemine kattı. Böylece harcamaların denetimi etkinleşti. Böylece, hem ihtiyacı olmadığı halde yeşil kart alanlar ortadan kalktı. Hem de yolsuzlukların önü kesilmiş oldu.

HiSARCIKLIOĞLU HEM ŞAŞIRDI HEM SEViNDi
GEÇEN hafta Sosyal Güvenlik Reformu Yasasının çıkarılması için sivil toplum örgütlerinin hükümete baskı yapması çağrısında bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, hükümetin jet hızıyla yasayı çıkarmasına hem sevindi, hem şaşırdı. Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Bosna gezisi sırasında, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nı bir an evvel çıkarılmasını istemiş, hatta sivil toplum örgütlerinin hükümete baskı yapması çağrısında bulunmuştu. Hisarcıklıoğlu, ?3 senedir bu yasanın çıkmasını istiyorduk. Türkiye, yıllardır sosyal güvenlik konusunu konuşur ama adım atmazdı. Hükümetin bu yasayı çıkarmasından büyük memnuniyet duyuyoruz' dedi. Yasanın çıkarılması için hükümete baskı yapılmasını istediğini söyleyen Hisarcıkloğlu, ?O kadar hızlı hareket ettiler ki çağrıma gerek kalmadı. Bu yasayla temel atılmış oldu. Bundan sonra bu sağlam temel üzerine ileriye matuf adımlar atılması lazım. Önemli olan temeli atmaktı. Bu yapıldı. Ben bu konuda hükümete teşekkür ediyorum' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber