Tüketici tepkisi bankaları zorluyor, faize indirim kapıda!

Haber Giriş : 17 Nisan 2006 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nın belirlediği kredi kartı faizlerinde, halktan gelen tepkiler üzerine indirim ihtimali belirdi.

Azami faiz oranının yüzde 5,75 olarak ilan edilmesinin ardından tüketici derneklerinin savcılığa suç duyurusunda bulunması ve Danıştay'da dava açılması bankaları geri adıma zorladı. Tüketici derneklerini geçen hafta Ankara'ya çağırarak talepleri dinleyen Merkez Bankası, ?bu oranlar yeni mağduriyetlere yol açacak, faizler düşmeli? isteğine olumlu yaklaştı. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bankalar Birliği ve tüketici dernekleri faiz oranlarını görüşmek üzere önümüzdeki ay bir araya gelecek. Anlaşma sağlanırsa bankaların uyguladığı faiz oranları düşürülecek.

Geçen çarşamba düzenlenen toplantıya katılan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, önümüzdeki ay finans kesimi ile yapacakları toplantıda yeni mağdurların çıkmaması için kredi kartı faizlerinin bono ve tahvil faizlerinin iki katı olmasını önereceklerini bildirdi. Bu oran aylık yüzde 2,3'e karşılık geliyor. Merkez Bankası yetkililerinin de Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki tüketici kredileri ve kredi kartı faiz oranları arasındaki makasın genişliğini kabul ettiklerini ve derneklerin taleplerine sıcak baktığını belirten Özer, banka verilerine göre Türkiye'de tüketici kredilerinin yıllık ortalama faizi yüzde 22,6 iken kredi kartı faiz oranlarının ortalamasının yüzde 84,8 olduğunu aktarıyor. Diğer ülkelerde ise aradaki makas daha az. ABD'de tüketici kredileri ortalama faizi yüzde 7,5 iken, kredi kartı faizleri yüzde 12,6. İngiltere'de tüketici kredileri yüzde 14,2 iken, kredi kartı yüzde 16,5. Avustralya'da ise tüketici kredileri faizlerinin ortalaması yüzde 14 iken, kredi kartları faizleri yüzde 16,8.

Merkez Bankası kredi kartlarına ait azami akdi faiz oranını yüzde 5,75 ve gecikme faiz oranını yüzde 6,88 olarak açıklamıştı. Tüketici dernekleri ise ?Yaşanan sorunların tekerrür etmemesi için Bankacılık Yasası faiz oranlarını belirleme yetkisini Merkez Bankası'na vermiştir. Ancak; Merkez Bankası yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeyerek ve görevini kötüye kullanarak tüketicileri bankaların insafına terk etmiştir.? eleştirisiyle Merkez Bankası aleyhine cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunurken Danıştay'da da dava açmıştı. Dernek temsilcileri konut kredisi ve araç kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 0,8-1,2 arasında bulunduğuna dikkat çekmişti.

30 milyona ulaşan kredi kartlarının kullanımı yaygınlaştıkça şikayetler de her geçen gün artıyor. Tüketici dernekleri ve hakem heyetlerinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na yapılan şikayetler arasında da ilk sırada kredi kartı yer aldı. Geçen yıl Bankacılık Üst Kurulu'na yapılan toplam bin 387 şikayetin 327'si kredi kartlarına yönelik oldu. Toplam 15 milyon kart kullanıcısı geçen yıl 86,5 milyar yeni liralık işlem yaparken bu tutarın 8,5 milyar yeni lirası ile nakit avans çekildi. 2006 sonu hedefi ise 105 milyar yeni lira. Kredi kartı borcunu ödemeyen 140 bin kişi bulunurken bunun toplam krediler içerisindeki payı yaklaşık yüzde 7. Ödenmeyen kredi kartı borç tutarı ise 1,3 milyar yeni lira.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber