Ombudsmandan ÖSYM'ye tuvalet tavsiyesi

ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda güvenlik gerekçesiyle tuvalet izni verilmeyen öğrenciler için örnek bir tavsiye kararı verildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2013 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Ombudsmandan ÖSYM'ye tuvalet tavsiyesi

Ombudsman, 2013 YGS'de aşırı stres ve panik atak sonucu tuvalete gitmek istemi güvenlik gerekçesiyle reddedilen, bu yüzden sınavı yarım bırakıp çıkmak zorunda kalan öğrencinin şikayetini değerlendirdi. Ombusdman, "Sınavlarda sıkı güvenlik tedbiri uygulamak gerekir ancak insani ihtiyaçların karşılanması için ÖSYM düzenleme yapmalıdır" kararı verdi.

TUVALETE İZİN ÇIKMADI

2013 YGS'ye giren bir öğrenci, sınav sırasında rahatsızlanarak gözetmenden lavaboya gitmek için izin istedi. Görevli ise öğrenciye ÖSYM'nin güvenlik tedbirlerini gerekçe göstererek, sınav salonundan çıkması halinde tekrar salona dönemeyeceğini vurguladı. Bunun üzerine ismi açıklanmayan öğrenci ihtiyacını karşılamak için sınavı yarıda bırakarak salondan çıkmak zorunda kaldı. Öğrencinin velisi ise söz konusu uygulamanın sona erdirilmesi ve mağduriyetin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu.

GÜVENLİK İÇİN YAPILDI

Olayla ilgili inceleme başlatan ombudsmana ÖSYM'den gelen yazıda tuvalet yasağının güvenlik ve gizlilik için yapıldığı vurgulandı. Ombudsman ise olayla ilgili kararında ÖSYM'ye, "Sınav sırasında stresin tetiklediği tuvalet gibi insani ihtiyaçların giderilmesi doğal taleplerdir. Bununla ilgili yeni tedbirlerin üzerinde çalışılması uygun olacaktır" tavsiyesinde bulundu. Ombudsman kararında özetle şu görüşü savundu:

TEMEL İNSAN HAKKIDIR

"ÖSYM tarafından uygulanan sınav güvenlik tedbirlerinin yasanın ilgili idareye verdiği bir görev olduğu, daha önce yaşanan tecrübelerden dolayı güvenlik tedbirlerinin çok sıkı şekilde uygulanmasının gereklilik olduğu görülmektedir. Ancak sınav sırasında aşırı stres ya da başka bir nedenden kaynaklanabilecek temel insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak uluslararası insan hakları sözleşmesi ve Anayasa'da yer alan eğitim ve öğretim hakkı çerçevesinde yasal düzenleme yapılması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber