Rüşveti beğenmeyen gümrükçü sınırdan giriş yaptırmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2006 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli gümrük ve gümrük muhafaza memurlarına ilişkin ?örgüt kurma suretiyle irtikap ve rüşvet iddiası? ile yargılanan 58'i tutuklu, 2'si tutuksuz 60 kişinin ifadesi alınmaya devam ediliyor.

1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan gümrük ve gümrük muhafaza memurları, mahkemeye dönüştürülen Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonu'na, basın mensupları ile sanık yakınları arasında dün çıkan arbedenin tekrarlanmaması için saat 08.15'te getirildiler. Sanıkların sayısının fazla olması nedeniyle yargılamanın Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda yapıldığı duruşmada, perde yardımıyla, sinevizyon eşliğinde 4 tutuklu gümrük ve gümrük muhafaza memurunun ifadesi alındı.

Operasyon çerçevesinde tutuklanan B.K, Kapıkule Sınır Kapısı'nda geçen yıl mayıs ayında bilgi işlem memuru olarak görev yaptığını söyledi. Gurbetçi sezonunda çalışmaya başladığı için, bir günde en az bin aracın bilgilerini bilgisayara işlediğini ifade eden B.K, iddianamede belirtildiği gibi rüşvet alması durumunda bin kişiden mutlaka birinin kendisini şikayet etmesi gerektiğini savundu.

C.T.K. ise 26 yıldır gümrük memuru olarak görev yaptığını, Kapıkule'de ise 1 yıldır çalıştığı için, ?para almak ve örgüt kurma gibi bir gruplaşma?nın içinde yer almasının mümkün olamayacağını söyledi.

C.A. ile C.A. da görüntüleri yasal bulmadıkları için kabul etmediklerini belirttiler.

AVUKATTAN, MÜVEKKİLİNİN ?KEL? OLMADIĞI İDDİASI

M.Y'nin avukatı Rıfat Çulha, görüntülerin net olmadığını ve yapılan diyalogların da anlaşılamadığını, bu yüzden müvekkiline ait olduğu iddia edilen görüntünün de M.Y'ye ait olmadığını öne sürdü. Müvekkilinin ?kel? değil ve saçlarının beyaz olduğunu belirten Çulha, ?Bize izletilen görüntüde ise müvekkilim olduğu iddia edilen kişinin kel ve siyah saçlı olduğu görülüyor? dedi. Buna rağmen görüntünün müvekkiline ait olduğunun iddia edildiğini ifade eden Çulha, M.Y'den kafasını mahkeme heyetine doğru eğerek göstermesini istedi. M.Y'nin de kafasını göstermesi üzerine mahkeme başkanı görüntünün intihar eden Şenol Gök'e ait olabileceğini ifade etti.

Diğer sanıkların avukatları da görüntülerde tam olarak ne olduğunun anlaşılamadığını, müvekkillerinin para alıp tahsil etme yetkileri bulunmadığından rüşvet almalarının söz konusu olamayacağını savundular.

RÜŞVETİ BEĞENMEYİNCE GİRİŞ YAPTIRMADI

İfadelerin alınması sırasında izletilen görüntülerde B.K'nin 116, C.T.K'nin 41, C.A'nın 206 ve C.A'nın da 130 adet suç içeren görüntüsü olduğu belirtildi. C.T.K'ye ait olduğu iddia edilen görüntüde giriş yapmak için gelen bir araç sürücüsünün verdiği bir avuç bozuk parayı beğenmeyen C.T.K'nin, paraları masanın üzerine atarak kızdığı, daha sonra da paraları geri vererek, sürücüye geri çıkması gerektiğini söylediği ve giriş işlemini yapmadığı görülüyor. C.T.K'nin, sürücünün daha fazla para vermesi üzerine aracın işlemlerini yaptığı da izleniyor. Mahkeme başkanı, görüntünün izlettirilmesinden sonra C.T.K'ya görüntüleri kabul edip etmediğini sordu.

C.T.K'nin de önceden hazırladığı konuşma metnini okuması üzerine mahkeme başkanı, ?Duruşmayı iyice bulanıklaştırdınız. Sadece sorduğum sorulara cevap verin. Yazdığınız savunmayı okumayın? dedi. Daha sonraki görüntülerde de alınan paraların sümenin ve masanın altına konulduğu, bozuk paraların ise geri verildiğinin izlettirilmesi üzerine B.K, C.A. ve C.A. görüntüleri yasal olmadığı iddiasıyla kabul etmediklerini söylediler.

Tutuklu olarak yargılanan diğer sanıkların ifadelerinin bugün ve yarın alınmasına devam edilecek.

Bu arada dün de tutuklu sanıklardan 4 kişinin ifadesi alınmıştı. Kapıkule'de 22 Aralık 2005'te yapılan operasyonda 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru tutuklanmış, 2'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında ayrıca Edirne Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan gümrük muhafaza memuru Şenol Gök, 17 şubat 2006'da intihar etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber